Landgoed Verhildersum stelt zich als doel een zo groot mogelijke diversiteit aan technieken en materialen te presenteren en veel mensen kennis te laten maken met deze oude handwerktechnieken zodat zij niet verdwijnen maar op een eigentijdse manier terugkomen. De handwerken maken immers deel uit van ons erfgoed. Ambachtelijk handwerk van nu! Demonstraties, workshops, presentaties en speciale rondleidingen door de Museumboerderij zorgen voor een extra dimensie. Niet alleen modern textiel, maar ook historisch textiel - bijvoorbeeld in de vorm van historische kleding - krijgen de nodige aandacht. Want: oude technieken leven. Bovendien zijn de technieken te mooi en te waardevol om verloren te laten gaan.
Ook dit jaar is een selecte groep standhouders aanwezig om een scala aan technieken en materiaal te laten zien. Zij demonstreren en vertellen u er graag over. Bovendien kunt u deelnemen aan diverse workshops waarvoor u zich van te voren kunt aanmelden. Laat u inspireren, doe ideeën op voor uw eigen hobby en woning en schuif aan bij een workshop of wandel mee met één van de speciale rondleidingen. En natuurlijk is er muziek en ook aan de inwendige mens wordt gedacht.
Technieken als quilten, spinnen en weven, breien, haken en speciale borduurtechnieken komen uiteraard aan de orde, maar ook bijvoorbeeld blockprinten, macramé, naaldfrivolité, schilderen met garens en kantklossen zijn te zien en vaak ook te doen. Veel van de standhouders demonstreren of geven een workshop. U kunt kiezen uit drie workshops, te weten vilten om zeepjes, tassen maken of quilten van een speldenkussen Cathedral window techniek. Let op: voor de workshops kunt u zich opgeven via info@verhildersum.nl . De workshops zijn niet gratis. Alle gelegenheid dus om een speciale techniek uit te proberen. Op zaterdagmiddag is er extra aandacht voor mode en historische kostuums. De Vrienden van het oude kostuum laten zien wat hier allemaal bij komt kijken. En wat zit er onder al die rokken verborgen? Ontdek de ontwikkelingen van de dracht door de jaren heen. Als tegenhanger laat Zibayou de huidige mode zien.
Maar u kunt ook ontdekken hoe u een oude stoel pimpt zodat het weer modern en als nieuw is. Hoe creëer je sfeer in huis? Wat doet u met oude borduurwerken? En hoe kun je textiel recyclen? Of hoe maak je een beer? Vragen waar u tijdens dit textielweekend antwoord op kunt krijgen.
Bent u benieuwd hoe men vroeger omging met textiel en interieur? Bezoek dan ook de borg en het Arbeidershoeske. In de weelderige, rijk ingerichte borg en het eenvoudige arbeidershuisje waan je je op bezoek bij de bewoners. Zo kun je goed vergelijken hoe een welgestelde familie hun huis inrichtte en waar het arbeidersgezin het mee moest doen. Waar de rijke dames zich vooral bezig hielden met fraaie handwerken, was voor de arbeidersvrouw het nuttig handwerken van groter belang. Daarvan getuigt dit Noord-Groningse materiële en immateriële erfgoed.
In de Museumboerderij is dit jaar uit de grote textielcollectie van Verhildersum een keus gemaakt uit achttiende-eeuwse caraco-jakken en kinderkleding uit de negentiende eeuw. Bovendien kunt u kennismaken met de kinderen die op het landgoed woonden. Ze vertellen over hun leven op het landgoed in de negentiende eeuw.
In het Koetshuis ontdekt u het verhaal van Edzard Heer van Leens. Deze expositie is samengesteld naar aanleiding van de terugkeer en restauratie van het schilderij van Edzard Tjarda van Starkenborgh. Voor het eerst zijn de enige drie schilderijen van de hand van Martinus van Grevenbroek samen te zien op Verhildersum.
Over Landgoed Verhildersum
Op het Hogeland, in het Noordwesten van de provincie Groningen, vlakbij het Lauwersmeergebied en de Waddenzee, ligt het dorp Leens. Deze prachtige plek wordt omringt door oude bomen, eindeloze akkers, kronkelende kanalen, wierden en borgen. Hier, aan de rand van het dorp, ligt Landgoed Verhildersum.
Deze wereld van geschiedenis en cultuur, 32 hectare groot, vertelt het verhaal van het 19e-eeuwse Hogeland. Laat u verrassen en meenemen in een wandeling door het verleden, over de aloude landadel en nieuwe borgbewoners, de rijke boerenstand en de arme landarbeiders. Kortom: van de vele facetten van de geschiedenis, die voor ieder iets moois verborgen houdt. Ontdek, alleen of met vrienden en/of familie, de verhalen en bijzonderheden van het verleden en laat ze tot leven komen op Landgoed Verhildersum.
Het landgoed is van april tot en met oktober, van dinsdag tot en met zondag, van 10:30 tot 17:00 uur geopend.