Lauwersland Online - Topdrukte in Dokkum tijdens Admiraliteitsdagen 2017

maandag 11 september 2017

Topdrukte in Dokkum tijdens Admiraliteitsdagen 2017

Lauwersland Online - Topdrukte in Dokkum tijdens Admiraliteitsdagen 2017

Ruim 60.000 mensen hebben het afgelopen weekend Dokkum bezocht tijdens de Admiraliteitsdagen 2017. De weersvoorspellingen waren eerst slecht, maar achteraf gezien is dat heel erg meegevallen.

Alleen vrijdagavond tijdens de Night of the Praams regende het in het begin pijpenstelen. "Toch werd dit concert goed bezocht, al waren er wel iets minder mensen dan vorig jaar. Op de zaterdagavond was het daarentegen drukker dan ooit. Naar schatting waren er alleen op die avond al tussen de 15.000 en 20.000 bezoekers.", aldus voorzitter Jan-Michiel van der Gang die met een zeer tevreden gevoel terugkijkt op de zevende editie van hét maritieme en muzikale festival van het Noorden. "Vooral de saamhorigheid tijdens dit evenement is zo bijzonder. Het is veel meer dan alleen maar genieten van de muziek."

Meer bezoekers overdag

Het doel van de organisatie om ook overdag meer mensen naar de vele activiteiten op en rondom het water te trekken, is bereikt. Beide dagen was het mooi weer en enorm druk in Dokkum. Ook de keus voor een tweede podium op de Markt is goed uitgepakt. Dat was een "boppeslach".

De Markt werd drukbezocht waardoor het publiek zich door de hele stad verspreidde. Het uitbreiden van het Foodfestival bleek ook een succes te zijn. De pachters van de foodtrucks hebben goede zaken gedaan.

Het reuzenrad draaide overuren en de eerste speciaalbierproeverij zorgde ervoor dat de Grote Kerk vol was. De openluchtdienst was dit jaar mede dankzij het mooie weer een groot succes. Dit in tegenstelling tot vorig jaar toen de kerkdienst werd afgelast omdat het zo hard regende.

Hoe doen jullie dat in Dokkum?

De vijf pijlers van het festival – food, muziek, historisch theater, spectaculaire activiteiten en bijzondere schepen – zullen ook tijdens de editie van 2018 centraal staan.  "Verder zijn er ook al nieuwe leuke ideeën. Bijzonder is dat de vele vrijwilligers en sponsoren zich nu alweer melden voor volgend jaar. Iedereen wil er graag bij horen.", vertelt Van der Gang.

Volgens burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel maakt dát de Admiraliteitsdagen juist zo bijzonder. "Ik krijg veel complimenten van collega’s. Ze vragen: hoe doen jullie dat in Dokkum? Het geheim is dat al die honderden mensen in staat zijn om op een unieke manier samen te werken. Iedereen levert een bijdrage op zijn of haar manier.", aldus Waanders die afsloot met de woorden: "Koester de herinneringen van dit jaar en droom alvast over 2018. Dan zien we elkaar hier weer!"

Op de foto: Één van de hoogtepunten van de zaterdagavond was dat zangeres Sanne Hans van Miss Montreal vanaf het podium via een bootje naar het publiek voer.

Foto: © Marit Anker

zondag 10 september 2017

"Dokkum heeft het mooiste decor van Nederland"

Lauwersland Online - Dokkum heeft het mooiste decor van Nederland

Het was zaterdagavond extreem druk tijdens de Admiraliteitsdagen in Dokkum. Zo druk zelfs, dat de organisatie om 21:30 uur mensen via social media verzocht niet meer naar het hoofdpodium te komen, maar de Admiraliteitsdagen live te volgen via RTV NOF. Bij het tweede podium op de Markt was nog wel ruimte, maar ook daar was het een drukte van belang. Vooral na twaalf uur was de tent helemaal vol.  

Hoeveel mensen passen er eigenlijk in Dokkum, aldus één van de bezoekers zaterdagavond tijdens het avondconcert op het hoofdpodium waar topartiesten als Jeroen van der Boom, Nielson en Miss Montreal te zien waren. Heel veel, zo werd op 9 september duidelijk. "De stad is zaterdag op capaciteit getest. Aantallen zijn moeilijk te noemen, maar het was drukker dan ooit. Rondom de Zijl is de stad op twee punten afgesloten om de drukte te temperen en te stroomlijnen. Dat heeft goed gewerkt.", aldus Jan-Michiel van der Gang, voorzitter van de Admiraliteitsdagen. Er zijn geen noemenswaardige incidenten gebeurd en dat is bijzonder te noemen bij een evenement waar zoveel mensen op afkomen.

"Prachtige avond"

Jeroen van der Boom beet om half negen het spits af en was – net als vorig jaar – weer onder de indruk van zoals hij het noemt "het mooiste decor van Nederland". "Wat een prachtige avond. Ik ben dankbaar dat ik hier met de hele band voor jullie mag spelen.", aldus de zanger.

Ook dit jaar zorgde hij ervoor dat de Markol – het schip met mensen met een beperking aan boord – dichterbij het podium kwam. "Laat nog één keer zien dat jullie hier in Dokkum het beste weten hoe je een outdoor-feest moet vieren.", zei Jeroen van der Boom tot slot waarna hij het nummer "Mag ik dan bij jou" zong.

"Magisch en dondersmooi"

Ook zanger Nielson was onder de indruk van de sprookjesachtige sfeer in Dokkum. "Dit ziet er niet meer normaal uit, magisch. Dit zijn de avonden waar je het als muzikant voor doet. Geef de organisatie een keihard applaus, dat verdienen ze."

Hoogtepunt van de avond was het optreden van Miss Montreal. "Ik sta hier gewoon op het keerpunt van de Elfstedentocht. Wat is dit dondersmooi. Ik hoop op een koude winter met veel ijs. Maar we hebben het niet allemaal voor het zeggen. Say heaven, say hell." Met deze woorden opende zangeres Sanne Hans het concert en samen met de band maakte ze er een topfeest van in Dokkum waar nog lang over nagepraat zal worden.

Zondag van alles te doen in Dokkum

Ook vandaag is er weer van alles te doen in de stad. Zo is er een brocante markt, een kinderplein met reuzenrad en om 15:00 uur begint de Sing a Long op het hoofdpodium, onder andere met Jelle B en Johannes Rypma.

Sport Fryslân geeft op de Helling vandaag clinics kaatsen, fierljeppen en skeeleren. Verder is er vandaag een kermis met de grootste trampoline van Nederland. Ook de scouting is aanwezig met een kabelbaan over de Harddraversgracht.

Verder is er op de Markt de hele dag muziek. Van 13: 00 tot 15:00 uur is er een kindershow van de Coolkids Party, gevolgd door lokale favoriete bands. Lytse Hille sluit om 19:00 uur de Admiraliteitsdagen af. Koken is dit vandaag niet nodig. In de hele stad zijn in totaal 22 foodtrucks aanwezig met lekker eten, waar je heerlijk kunt eten voor een kleine prijs.

Foto: © Marit Anker
Tekst: © Klasina van der Werf

zaterdag 9 september 2017

"Wy binne yn Dokkum net fan sûker"

Lauwersland Online - Wy binne yn Dokkum net fan sûker

"Wat fantastisch dat jullie hier allemaal zijn, ondanks de regen." Dat zei Xander de Buisonjé gisteravond tijdens de Night of the Praams in Dokkum. Duizenden mensen kwamen op dit unieke concert van de Admiraliteitsdagen af en dat is bijzonder te noemen, want het regende pijpenstelen toen de show begon.

De weersomstandigheden maakten het voor de organisatie spannend omdat het onzeker was of het technisch gezien allemaal goed zou gaan. Ook was het nog maar de vraag hoe het publiek op de regen zou reageren. "Het publiek verdient een dikke tien. We zijn iedereen zeer dankbaar dat ze er waren.", zegt voorzitter Jan-Michiel van der Gang van de Admiraliteitsdagen.

Het concert werd vanwege de harde regen een kwartier uitgesteld. Precies een uur later werd het droog. Het werd een bijzondere avond met prachtige muziek van het Admiraliteitsorkest. Lokale en regionale artiesten wisselden elkaar af met de landelijke artiesten Sharon Doorson en Xander de Buisonjé. Vooral Xander wist de sfeer er goed in te brengen. De mensen op de kade, het publiek op de skûtsjes, maar ook de burgemeester en commissaris op het statenjacht: iedereen ging uit z’n dak!

Opvallend dit jaar was de spectaculaire lichtshow. Ook is het elke keer weer mooi om te zien dat de landelijke artiesten zo enthousiast zijn over het publiek en het podium in Dokkum. "De artiesten zijn echt onder de indruk van onze stad.", aldus Jan-Michiel van der Gang. Hij sloot de avond op het hoofdpodium af met de woorden: "Ze weten nu allemaal: Wy binne yn Dokkum net fan sûker."

Publiek op de Markt helemaal los

Nieuw dit jaar was het tweede podium op de Markt waar liefhebbers van het alternatieve geluid in de tent konden genieten van bands als Canshaker Pi, Rats on Rafts, Iguana Death Cult, The Homesick, OOO, Kinoo en Exitlight Empire. Ook hier was het de hele avond druk en er heerste een goede sfeer. Vooral tijdens de slotact van Iguana Death Cult ging het publiek helemaal los. "Het was een fantastische avond. Geweldig dat bands die normaal op Lowlands staan nu in Dokkum te zien waren.", zegt organisator Gert Jan de Beer. Backstage was de sfeer volgens hem ook supergezellig en de eerste contacten voor volgend jaar zijn alweer gelegd. Het is dan ook de bedoeling om dit festival in 2018 verder uit te bouwen.

Volop activiteiten en mooi weer

Vandaag is er weer van alles te doen in Dokkum. Lekker eten, straattheater, veel skûtsjes en andere bijzondere schepen, spectaculaire activiteiten met snelle boten en jetski-stuntshows, gratis rondvaarten en rondleidingen, een kabelbaan over het water, een kunst- en brocante markt en voor de (kleine) kinderen is er een speciaal plein ingericht met een springkussen, ballenbak, schmink en suikerspinnen. Vergeet de primeur van het zeeroverslied (uit 1630!) niet vanmiddag om 15:00 uur op de Grote Breedstraat en voor liefhebbers van bier: Vanaf 16:00 uur vindt de eerste Speciaalbierproeverij plaats in de Grote Kerk.

Ook vanavond is er op beide podia weer een avondvullend muziekprogramma met onder andere Nielson, Jeroen van der Boom, Miss Montreal en de coverband Jetset. De weersvoorspellingen zijn voor vandaag goed, dus de organisatie verwacht dat het vandaag nog wel eens gezellig druk kan worden in de stad!

Bezoek voor het volledige programma de website www.admiraliteitsdagen.nl !

Op de foto: Ondanks de regen werd de opening van de Admiraliteitsdagen 2017 me de Night of the Praams een groot succes.

Foto: © Marit Anker

donderdag 7 september 2017

Admiraliteitsdagen van start met skûtsjeboek en dorpenslag

Lauwersland Online - Admiraliteitsdagen van start met skûtsjeboek en dorpenslag

De familie Van der Werf heeft donderdag het boek over het verloren gewaande familieskûtsje Eben Haëzer aangeboden aan bestuursvoorzitter Hylke Heidstra van Skûtsje Stêd Dockum.

"Heidstra jout mei syn stichting ús skûtsje in nije takomst. Hy set him der tige foar yn. En mei sukses, want 4e wurde foar de earste kear yn de 3e klasse fan de IFKS is in boppeslach. Wy fertrouwe ús skip graach oan him ta.", aldus Sytse van der Werf die het boek over de rijke historie van het skûtsje samen met de andere familieleden Henk, Sjoerd, Bram en Klasina van der Werf presenteerde. "Troch dit boek realisearje je jo wat je yn hannen ha. Dan krije jo yn ‘e gaten werom it sa wichtich is dat ús histoarje en dizze skippen bewarre bliuwe moatte. It skip hat in siel krigen. Sa fielt it."

Wethouder Pieter Braaksma van de gemeente Dongeradeel kreeg eveneens een exemplaar. "Wy hoopje dat - mei jim stipe - it skûtsje Dokkum en de Dongeradielen mar goed op de kaart sette mei. Der twivelje wy net oan. ", zegt Van der Werf.

Braaksma stelt dat het een grote wens van hem is dat er steeds meer schepen in de haven van Dokkum komen te liggen, zodat het een echte museumhaven wordt. Ook voorzitter Jan-Michiel van der Gang van de Admiraliteitsdagen ziet de Dokkumer vloot graag uitbreiden in het kader van hét maritieme festival. Dit skûtsje past daar precies bij. Na de presentatie ging de Dorpenslag van start. Het was deze eerste avond meteen al gezellig druk in de stad. De hele kade stond vol met mensen die de deelnemers aanmoedigden. Een mooi begin van de Admiraliteitsdagen 2017.

De eerste druk van het boek over het skûtsje Eben Haëzer is inmiddels al uitverkocht, maar het boek kan besteld worden via skutsjeebenhaezer@outlook.com of 06 - 4037 1514. Zie ook www.steddockum.nl.

Bezoek voor meer informatie de website www.admiraliteitsdagen.nl !

Op de foto: Toost met Bonifatiusbitter op het verschijnen van het boek over het verloren gewaande skûtsje dat veel teweeg heeft gebracht bij de familie Van der Werf.

Foto: © Marit Anker

zondag 20 augustus 2017

Primeur Dokkumer zeeroverslied uit 1630

Lauwersland Online - Primeur Dokkumer zeeroverslied uit 1630

Het Dokkumer Shantykoor De Admiraliteitssjongers gaat zaterdagmiddag 9 september om 15:00 uur op de Grote Breedstraat een heel bijzonder lied ten gehore brengen. Het gaat om een beklaglied van de vijf Duinkerker zeerovers die in 1930 in Dokkum werden opgehangen.

Nykle Dijkstra van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland kwam het eeuwenoude lied via de Nationale Liederenbank (Meertens Instituut) op het spoor. Het originele document met tekst en melodie bleek in een bibliotheek in Londen te liggen.

Het zogenaamde Beclach-Liedt verhaalt gedetailleerd over Duinkerker zeerovers die rovend langs de Friese kust voeren en uiteindelijk door twee kapiteins van de Dokkumer Admiraliteit door een list gevangen genomen werden. Vijf zeerovers werden uiteindelijk in Dokkum opgehangen. De historische vereniging presenteerde het verhaal van de zeerovers onlangs in het nieuwe nummer van haar magazine De Sneuper dat in het teken staat van de Friese Admiraliteit.

Piet de Haan van de historische vereniging verzocht Shantykoor De Admiraliteitssjongers om op basis van deze nieuwe informatie over de Duinkerker zeerovers een speciaal Admiraliteitslied te maken. Dirigent Ridzert Beetstra heeft het bestaande Beklach-liedt van de vijf Zee-Roovers nauwkeurig bestudeerd en verwerkt in een Ierse melodie. Het verhaal komt in de tekst duidelijk tot zijn recht.

donderdag 27 juli 2017

Vlaggenactie Admiraliteitsdagen Dokkum van start

Lauwersland Online - Vlaggenactie Admiraliteitsdagen Dokkum van start

Op de plek waar de Admiraliteitsdagen over precies zes weken losbarst, is vanmiddag het startsein gegeven voor de vlaggenactie van de organisatie.

Voorzitter Jan-Michiel van der Gang van de Admiraliteitsdagen heeft de eerste vlag overhandigd aan Frits Bangma en Henk Hoeksma van de gemeente Dongeradeel. Zij hesen de vlag meteen in top bij het stadshuis, het hoogste punt van Dokkum, en vragen buurtgenoten dit voorbeeld te volgen.

Inwoners van Dokkum en omstreken kunnen namelijk een bijzondere prijs winnen door zo veel mogelijk vlaggen op te hangen. Deelnemende straten die volledig blauw kleuren met Admiraliteitsvlaggen maken kans op een feestelijke Burgerparty voor de hele buurt, compleet verzorgd door Albert Heijn en de Dokkumer Vlaggen Centrale (zie www.dvc.nl/burgerparty).

Wie nog geen Admiraliteitsvlag heeft, kan terecht bij de Albert Heijn in Dokkum of Damwâld. De vlaggen zijn ook online verkrijgbaar via www.dvc.nl. Daarnaast gaat mascotte Adje de Admiraal in augustus met een team op stap om zo veel mogelijk mensen van vlaggen te voorzien. Samen maken de inwoners van Noordoost-Friesland er een echte vlaggenregio van.

Op de foto: In het bijzijn van Appie van de Albert Heijn, Adje de Admiraal en vertegenwoordigers van de Albert Heijn Dokkum/Damwâld en Dokkumer Vlaggen Centrale overhandigt Jan-Michiel van der Gang de eerste vlag aan Frits Bangma en Henk Hoeksma van de gemeente Dongeradeel die de vlag hoog in top hijsen.

Foto: © Nanne Nicolai

dinsdag 25 juli 2017

Eerste Speciaalbierproeverij in Grote Kerk voor échte liefhebbers

Lauwersland Online - Eerste Speciaalbierproeverij in Grote Kerk voor echte liefhebbers

In de Grote Kerk in Dokkum vindt op zaterdag 9 september -tijdens de Admiraliteitsdagen- voor het eerst een Speciaalbierproeverij plaats. Bierbrouwers uit het Noorden zijn uitgenodigd om hun speciale bier te laten proeven aan liefhebbers.

Drijvende krachten achter de Speciaalbierproeverij zijn Beau de Bruin en Berend Wouda. Beau de Bruin heeft al jaren een passie voor speciaal bier. "Ik vind het vooral leuk om de smaak te herkennen. Er zijn zo veel verschillende soorten bier en je komt alle smaken tegen, van koffie, chocolade en karamel tot fruit. Elk bier is bitter aan het eind. Daarom moet je bier tijdens de proeverij -in tegenstelling tot wijn- doorslikken om die bittere smaak achter op de tong te proeven.", vertelt Beau de Bruin.

In de Grote Kerk is plaats voor zes brouwerijen die elk meerdere soorten bier meenemen. Deze brouwsels kunnen geproefd worden uit een speciaal glas waarop "Dockumer biergilde" staat gedrukt. Het biergilde is vorig jaar onder andere opgericht om de rijke biergeschiedenis van Dokkum te promoten. Deze Speciaalbierproeverij in de Grote Kerk past daar mooi bij.

Bonifatiusbier

Brouwerij Bonifatius 754 mag tijdens de proeverij uiteraard niet ontbreken met het Dokkumer Bonifatiusbier. Dit bier -een initiatief van Berend Wouda, Frank van Dijk en Remco van Dijk- is speciaalbier met veel historie. Het Bonifatius Bier Maerte Saison dat ooit in Dokkum werd gebrouwen, was eeuwen geleden één van de populairste bieren van Fryslân. Dat kwam mede dankzij het heldere water uit de Bonifatiusbron. Acht Guldens Bier -eveneens van Brouwerij Bonifatius 754- is een donker speciaalbier en verwijst naar de hoge prijs die men vroeger per vat moest betalen voor dit uiterst smaakvolle en complexe brouwsel. Bijzonder is dat het Bonifatiusbier vroeger werd gebrouwen in de Bonifatiusabdij op de Markt, vlakbij de plek waar deze eerste Speciaalbierproeverij wordt gehouden.

Bier met een verhaal

Ook de Grutte Pier Brouwerij uit Leeuwarden is tijdens de Speciaalbierproeverij in Dokkum van de partij. Dit bier -vernoemd naar onze Friese volksheld- is eveneens met passie gemaakt. De brouwers zullen met hun verschillende soorten bier in de Grote Kerk aanwezig zijn. Verder laat het Brouwdok uit Harlingen graag verschillende soorten speciaalbier aan de bezoekers proeven. Of zullen ze hun naam deze dag voor één keer veranderen in BrouwDok’m? Dan is er nog het "bjusterbaarlik lekkere bier uit Burgum", Kâld Kletske van Brouwerij De Hoge Stins en "It lulke wiif" is er natuurlijk ook bij. Dan is er nog ruimte over voor één brouwerij in de Grote Kerk. De organisatie zoekt hiervoor nog een geschikte kandidaat uit het Noorden.

Wat: Speciaalbierproeverij
Waar: Grote Kerk, Markt, Dokkum
Wanneer: zaterdag 9 september van 16:00 tot 20:00 uur tijdens de Admiraliteitsdagen
Wie: voor echte bierliefhebbers, 18+
Waarom: Omdat bier weer helemaal "hot" is in Dokkum!

Tekst: © Klasina van der Werf

maandag 24 juli 2017

De kracht van de Admiraliteitsdagen

Lauwersland Online - De kracht van de Admiraliteitsdagen

Ze zijn allebei wereldberoemd in Dokkum en delen één gezamenlijke passie: de Admiraliteitsdagen. Burgemeester Marga Waanders van de gemeente Dongeradeel en voorzitter Jan-Michiel van der Gang van de Stichting Admiraliteitsdagen stonden samen aan de wieg van hét maritieme festival van het Noorden. Dat schept een band.

Jan-Michiel: "Wat betekenen de Admiraliteitsdagen eigenlijk voor onze regio, of is het gewoon een leuk feestje op het water?"

Marga Waanders: "Het is meer. Veel meer. Het is een unieke beleving van Dokkum en we leren er veel van, niet alleen tijdens de Admiraliteitsdagen zelf, maar juist ook in aanloop naar het evenement toe. Vooral in de laatste weken voel je de spanning stijgen. Mensen hebben het erover. En je ziet hoe het bijzondere podium op het water steeds groter wordt. Dus, om op je vraag terug te komen. De Admiraliteitsdagen beteken veel voor deze regio. Het geeft ons zelfvertrouwen."

Jan-Michiel: "Je merkt ook dat het een feest voor iedereen is. Laatst zag ik een man met een vlaggetje van de Admiraliteitsdagen op zijn scootmobiel. ‘It is ús feest’, zei hij. Dat vind ik prachtig."

Marga Waanders: "Het is echt een feest voor iedereen, want iedereen wordt er bij betrokken. De kinderen gaan samen een lied zingen, de dorpen doen mee met de Dorpenslag en de Markol is er weer bij, het schip voor mensen met een beperking. Ik krijg ook heel veel positieve reacties van collega’s uit de rest van de provincie. Steeds meer mensen weten dat er in september wat bijzonders gebeurt in Dokkum. En het mooie is, het decor is er al, je hoeft niks aan te kleden. Want deze unieke locatie in de binnenstad, daar kan niks tegenop."

Jan-Michiel: "Ook het bedrijfsleven gelooft er in. Meer dan 200 bedrijven steunen ons."

Marga Waanders: "Dat heeft denk ik met het sterke imago van de Admiraliteitsdagen te maken. We onderscheiden ons met de kwaliteit van het festival. Ieder jaar wordt er weer iets nieuws aan het programma toegevoegd. Ook overdag. Ik ben wel benieuwd, wat is er dit jaar nieuw?"

Jan-Michiel: "De Markt wordt dit jaar heel bijzonder. Zo is er een reuzenrad en een circustent met een tweede podium. Hier treden bands op die ook op Lowlands staan en daaromheen zijn diverse foodtrucks te vinden waar mensen terecht kunnen voor lekker eten."

Marga Waanders: "Dat tweede podium is voor ons erg belangrijk vanwege de veiligheid. Op die manier verspreiden de mensen zich meer door de stad. We proberen de veiligheid van de bezoekers zo goed mogelijk te borgen, zonder afbreuk te doen aan het feestelijk karakter. Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren, maar dat risico loop je altijd en overal. Als je geen risico wilt lopen, kun je nooit meer iets organiseren. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Jan-Michiel: "Volgens de politie verlopen de Admiraliteitsdagen altijd zo goed omdat het een soort familiefeest is voor alle generaties. De sociale controle is daardoor hoog. We vieren dit feest met elkaar, maar ook onafhankelijk van elkaar. De kinderen slapen bij opa’s en oma’s, zodat de papa’s en mama’s nog naar de afterparty kunnen om weer even jong te zijn. En de volgende ochtend zie je de grootouders weer met hun kleinkinderen naar de openluchtdienst gaan. De bezoekers ervaren dat misschien als vanzelfsprekend, maar eigenlijk is die saamhorigheid tijdens zo’n weekend heel bijzonder."

Marga Waanders: "Juist omdat het maar één weekend per jaar is, blijft het bijzonder. Mensen moeten het echt jammer vinden dat het afgelopen is. Dan ben je op het hoogtepunt gestopt. En als ze dat gevoel vasthouden, komen ze graag naar Dokkum terug."

Jan-Michiel: "En dát is onze opzet. Iedereen is hier welkom. Tijdens de Admiraliteitsdagen… en de rest van het jaar."

Grote vraag is: Wat is de kracht van het succes van de Admiraliteitsdagen?

Jan-Michiel: "Ik denk dat de kracht van het succes onze samenwerking is. Die is hier heel bijzonder. We houden elkaar scherp en we hebben begrip voor elkaars standpunten."

Marga Waanders: "Soms moeten we op zoek naar andere oplossingen, maar we komen er altijd uit. Als er maar genoeg draagvlak en goed overleg is, dan kun je een hoop mooie dingen doen."

Jan-Michiel: "Ik denk dat wij in deze regio een mooi voorbeeld zijn van hoe je met elkaar zou moeten samenwerken. Wat ik wel spannend vind is hoe het er over vijf jaar met de Admiraliteitsdagen voor zal staan. Het borgen van de continuïteit vind ik steeds spannender worden."

Marga Waanders: "Het is de kunst om de adrenaline van deze groep vrijwilligers weer over te dragen op nieuwe mensen. Nieuwe energie is juist ook goed. Iedereen wil graag bij het succes van de Admiraliteitsdagen horen. Daarmee zeg ik niet dat het allemaal vanzelfsprekend is wat er gebeurt, maar het voortbestaan van de Admiraliteitsdagen is het laatste waar ik over in zit als burgemeester."

Tekst & foto: © Klasina van der Werf