LAUWERSLAND ONLINE - Syb van der Ploeg keert terug op het podium van de Admiraliteitsdagen

Syb van der Ploeg keert terug op het podium van de Admiraliteitsdagen

Tijdens de aller­eerste editie van de Admi­ra­li­teits­dagen in Dokkum vertolkte Syb van der Ploeg de rol van admi­raal en opende hij het mari­tieme festival van dat jaar. Dit jaar keert hij terug op het podium: "In 2011 lag het podium nog aan de andere kant van de Zijl. Ik vind het heel bijzonder dat ik dit jaar als zanger boven het keer­punt hang waar ik als schaatser twee keer passeerde tijdens een Elfstedentocht."

Dokkum is boven­dien de geboor­te­stad van de zanger, die met zijn band De Kast in 1997 lande­lijke bekend­heid kreeg met het nummer "In nije dei". Sinds­dien treedt hij op in heel Neder­land. Toch blijft "het Friese" speciaal voor Syb: "Ik ben heel blij dat ik een Fries ben. Want daarmee, vind ik, heb ik iets extra's in mijn leven. Het Fries heeft nog zoveel eigen­heid, dat vind je nergens anders in Nederland."

Het optreden van Syb van der Ploeg tijdens de Admi­ra­li­teits­dagen is onder­deel van het muziek­pro­gramma dat is samen­ge­steld door artis­tiek leider Sjoek Nutma. Een vari­ë­teit aan artiesten en muzi­kanten betreedt het podium in het weekend van 6, 7, 8 en 9 september. Onder andere Glennis Grace, Maan, Waylon, Kraantje Pappie, The Cool Quest en André Hazes maken hun opwach­ting op het mari­tieme festival.

Over Syb van der Ploeg

Syb van der Ploeg (1966) werd geboren in Dokkum, maar woonde het grootste deel van zijn jeugd in Zwaag­we­s­t­einde. Muziek heeft altijd een grote rol in zijn leven gespeeld. Met zijn broer Jacob speelde hij de eerste klanken op een gitaar, vanaf zijn latere jeugd volgden bands als Wish to Escape, De Kast en Spanner. Ook solo­pro­jecten, musi­cals, muzi­kale thea­ter­tour­nees en -produc­ties heeft hij op zijn naam staan.

Deze zomer is hij te zien als drij­vende kracht achter en hoofd­rol­speler in Simmer­Time 2018, met onder andere een voor­stel­ling in Dokkum. Naast muzi­kant is Van der Ploeg fana­tiek sport­lief­hebber, getrouwd en vader van drie kinderen.

Bezoek voor meer infor­matie de website www.admiraliteitsdagen.nl !

Foto: © Marit Anker