Lauwersland Online - De Fryske top 100 op oudejaarsdag: iedereen is welkom

woensdag 18 december 2019

De Fryske top 100 op oude­jaarsdag: iedereen is welkom

LEEUWARDEN - Publiek is dit jaar van harte welkom bij de uitzen­ding van de Fryske top 100 op oude­jaarsdag. Die wordt daarom uitge­zonden van 06:00 uur 's ochtends tot en met 18:00 uur 's avonds. In het nieuwe concept worden natuur­lijk de 100 mooiste Friese platen gedraaid, maar kijkt Omrop Fryslân ook terug op het afge­lopen jaar.

Al meer dan 20 jaar zendt Omrop Fryslân op oude­jaarsdag de Fryske top 100 uit. De honderd mooiste platen in het Fries of een Friese streek­taal, gekozen door het Friese publiek. Nieuw is dit jaar dat het publiek van harte welkom is om dit feestje mee te vieren in het Mediakafee van Omrop Fryslân. Dat begint al om 06:00 uur 's ochtends en gaat door tot 18:00 uur 's avonds. In de uitzen­ding zal Rolling Home optreden, zij bestaan 25 jaar en staan voor het 20e jaar in de Fryske top 100, en bijna altijd in de top 10.

Oude­jaarsdag is niet alleen de dag van de Friese muziek, maar ook van vuur­werk kopen, carbid­schieten en natuur­lijk olie­bollen bakken. Omrop Fryslân gaat op deze dag op zoek naar de aller­lek­kerste thuis­ge­bakken oliebol van Fryslân. Thuis­bak­kers kunnen met de best gelukte bol naar de Omrop komen en hem laten beoor­delen door de jury. Diegene die de lekkerste oliebol brengt, krijgt aan het einde van de dag de "Fryske top 100 oliebollenbakkersbokaal".

Het belooft een knus en sfeervol programma te worden, want Omrop Fryslân draait niet alleen de mooiste muziek, ook worden meer­dere gasten uitge­no­digd om terug te kijken op het jaar. Van de contai­ner­ramp op de Waddenzee tot boeren­pro­testen, en van blok­keer­friezen voor de rechter tot de zwemelf­ste­den­tocht van Maarten van der Weijden: in 2019 gebeurde er genoeg om over te praten.

Stemmen op de Fryske top 100 kan nog tot en met Tweede Kerstdag via Frysketop100.nl. Die dag zit van 13:00 tot 18:00 uur een tele­foon­team van bekende Friezen klaar om de laatste top 5'en op te schrijven. Daar­naast zullen Jaap Louwes, Adri de Boer en Vocal Roses live optreden.

Foto & tekst: © Omrop Fryslân