Lauwersland Online - Historische Dagen op Landgoed Verhildersum in Leens

donderdag 8 augustus 2019

Histo­ri­sche Dagen op Land­goed Verhil­dersum in Leens

Voel de magie van het verleden

Op zaterdag 10 en zondag 11 augustus vindt op Land­goed Verhil­dersum in Leens het grootste histo­ri­sche evene­ment van het Hoge­land plaats: de Histo­ri­sche Dagen.

Tijdens dit weekend gaat Verhil­dersum terug in de tijd. Naar de tijd dat alles nog een rustiger tempo had, de karren en werk­tuigen door paarden werden getrokken en de was nog met de hand gedaan werd. De rokken tot de enkels reikten en de klompen over de keitjes klep­perden. De straatjes met de bezem werden geveegd, boter op de boer­derij werd gekarnd en rauwe melk tot kaas werd gestremd en de scheer­baas voor 10 cent de mannen fatsoe­neerde. Als de tijd eens terug­ge­draaid werd en u even terug kon naar het verleden… Dat kan, want op Land­goed Verhil­dersum worden deze herin­ne­ringen weer tot leven gewekt. Living History zoals dat heet.

U komt oren en ogen te kort op de Histo­ri­sche Dagen: demon­stra­ties van ambachten, presen­ta­ties van musea, de boeren­markt, schapen drijven, de sterke paarden voor de machines, stoere mannen bij de dors­ma­chine, de wasvrouw bij het arbei­ders­huisje, keuken­meiden in de borg, zand­bouwen, muziek en prachtig uitge­doste mensen. Ervaar de magie van het verleden en stap even terug in de tijd tijdens de Histo­ri­sche Dagen.

Een ontdek­kings­reis naar het verleden, voor elk wat wils

Muziek, dans, zang… van draai­orgel en harmo­nica, accor­deon en orgel, middel­eeuwse muziek en gezellig meezingen met de trou­ba­dour. Het kan alle­maal tijdens dit festijn.

Een draai­molen, een zweef­molen en de waar­zeg­ster die de bezoe­kers de toekomst voor­spelt. De kunst­schilder schil­dert zijn land­schappen en de woon­wa­gens staan opge­steld, de grote brood­bak­oven verspreid heer­lijke geuren over het terrein en overal is er gepruttel en lawaai van oude machines, motoren en dieren. En daar tussen­door mensen in histo­ri­sche kostuums. Meer dan 150 vrij­wil­li­gers vertellen over en demon­streren het leven in vroeger tijden. De sfeer zit er goed in tijdens de Histo­ri­sche Dagen.

Voor jong en oud

Voor iedereen is er veel te beleven. Kinderen kunnen zich vermaken bij de kermis, een kijkje nemen bij de dieren, zondags een zwaard­ge­vecht leveren, smeer­sel­tjes maken in de krui­den­tuin bij het krui­den­vrouwtje en alles te weten komen over de nach­te­lijke bewo­ners op Verhil­dersum: de vleer­muizen. Ze kunnen zelf het vlegelen proberen of de schaap­herder en zijn honden helpen. De wasvrouwen helpen of een prachtig bouw­werk maken van zand. En misschien kun je een tochtje maken op het "vlie­gende tapijt"…

De ouderen kunnen hen vast vertellen over de oude machines en trac­toren, de ambachten en het hand­werk en de huis­vlijt uit vroeger tijden. En wat is nu leuker dan samen genieten van dit feest en allerlei te ontdekken, nieuwe dingen of juist herin­ne­ringen ophalen aan oude, die u bijna vergeten was. En al de vrij­wil­li­gers vertellen er graag over.

Wie herin­nert zich niet hoe moeder (of oma) dagen­lang bezig was met de was eer het weer netjes gevouwen in de kast lag. Of hoe de aard­ap­pels, het graan en hooi met veel mens- en paar­den­kracht binnen­ge­haald werd. Wat een verschil met de huidige tijd. Het zware werk is voor een groot gedeelte door machines vervangen en de paarden door grote gps gestuurde trac­toren. Hoe gewaar­deerd deze voor­uit­gang ook is, toch is het fijn zo nu en dan even terug te gaan in de tijd, te genieten van het gepuf en gestamp van de dors­ma­chine, de geur van vers­ge­bakken visjes en brood, mee te deinen op de klanken van draai­orgel en accor­deon en herin­ne­ringen ophalen aan toen. Verhalen van vroeger, toen het nog een groot verschil maakte waar je wiegje stond.

Land­goed Verhil­dersum laat u tijdens de Histo­ri­sche Dagen even terug gaan in de tijd, een ontdek­kings­reis waarbij u de magie van het verleden weer voelt.

Foto & tekst: © Land­goed Verhildersum

Land­goed Verhildersum

Wierde 40
9965 TB Leens

Datum: zaterdag 10 en zondag 11 augustus 2019
Tijd: 10:30 tot 17:00 uur

Bezoek de website www.verhildersum.nl en volg het land­goed ook op Facebook en Twitter !