Lauwersland Online - Stinzenplanten bepalen opening Domies Toen in Pieterburen

woensdag 4 maart 2020

Stin­zen­planten bepalen opening Domies Toen in Pieterburen

PIETERBUREN - Op zondag 15 maart is er in Domies Toen in Pieter­buren een vroege voor­jaars­rond­lei­ding waarbij stin­zen­planten centraal staan.

Met zoveel stin­zen­planten in bloei is het genieten in Domies Toen. Nog steeds loopt de lente voor en dat bete­kent dat er meer dan anders voor deze tijd te zien is. Tijdens deze vroege voor­jaars­rond­lei­ding valt er te genieten van de wilde narcis, waar­schijn­lijk nog krokussen, de ster­hy­a­cint, de holwortel, de sten­gel­loze en slanke sleu­tel­bloem, het Japans hoef­blad, voor­jaars­helm­bloem, maag­den­palm, en prachtframboos.

Jan Jaap Boehlé - beheerder van Domies Toen - weet alle stin­zen­planten te staan en vertelt tijdens de rond­lei­ding over de achter­gronden, geschie­denis, mytho­logie en oude gebruiken. Zo krijgt het woord stin­zen­planten (of börg­bloumkes) voor de bezoeker een geheel andere bele­ving, een bele­ving die alles met geschie­denis te maken heeft…

Domies Toen heeft de grootste verza­me­ling stin­zen­planten van Neder­land. Ze bloeien altijd vroeg, volgen elkaar in bloei op tot laat in mei. Zo bepaalt de natuur de opening van een nieuw seizoen van Domies Toen. Op 5 april zal de volgende rond­wan­de­ling langs stin­zen­planten plaats­vinden. De verwach­ting is dat dan de kievits­bloem, het logo van Domies Toen, in volle bloei staat.

De rond­wan­de­ling start om 14:00 uur in de thee­schen­kerij. De wande­ling kost € 3, voor "vrienden" gratis. Na afloop is er een fees­te­lijke nazit in de thee­schen­kerij met hartige taart en een goed glas naar keuze.

Domies Toen heeft een gidsje over stin­zen­planten gemaakt en deze is tijdens de rond­lei­ding te koop.

Foto: © Jan Jaap Boehlé
Tekst: © Annette Broekhuizen

Domies Toen

Hoofd­straat 76
9968 AG Pieterburen

Datum: zondag 15 maart 2020
Tijd: 14:00 uur

Kosten: € 3,00

Bezoek voor meer infor­matie de website www.domiestoen.nl !