Lauwersland Online - Stinzenplantenwandeling in Domies Toen in Pieterburen

donderdag 13 februari 2020

Stin­zen­plan­ten­wan­de­ling in Domies Toen in Pieterburen

PIETERBUREN - Op zondag 23 februari start Domies Toen in Pieter­buren het tuin­sei­zoen met een stinzenplantenwandeling.

In Domies Toen, de tuin van de dominee aan de voet van de Petrus­kerk in Pieter­buren, is de lente begonnen. De bollen en knollen zijn vroeg dit jaar. Zo bloeit het sneeuw­klokje en het wintera­ko­nietje uitbundig. Maar ook het lente­klokje en de boeren­krokus staan al in bloei. De vroege bloeiers zijn niet alleen een lust voor het oog maar zijn ook de eerste nectar­planten voor wilde bij-soorten. Jan Jaap Boehlé - de beheerder van Domies Toen - weet alle stin­zen­planten te staan en vertelt tijdens de rond­lei­ding over de achter­gronden, geschie­denis, mytho­logie en oude gebruiken. Zo krijgt het woord stin­zen­planten (of börg­bloumkes) voor de bezoeker een geheel andere beleving.

Domies Toen heeft de grootste verza­me­ling stin­zen­planten van het Noorden. Ze bloeien altijd vroeg, volgen elkaar in bloei op tot laat in mei. Zo bepaalt de natuur de opening van een nieuw seizoen van Domies Toen.

Seizoen 2020 is een seizoen met veran­de­ringen die net zoals de stin­zen­planten gericht zijn op successie. Door­gaan op de unieke locatie, de bijzon­dere collectie in de meest noor­de­lijke Bota­ni­sche Tuin van Neder­land. Het nieuwe bestuur van de tuin is er hele­maal klaar voor en heeft een mooi programma voor 2020 samengesteld.

De rond­wan­de­ling start om 14:00 uur in de thee­schen­kerij. De wande­ling kost € 3, voor "vrienden" gratis. Na afloop is er een fees­te­lijke nazit in de thee­schen­kerij met hartige taart en een goed glas naar keuze.

Domies Toen heeft een gidsje over stin­zen­planten gemaakt en deze is tijdens de rond­lei­ding te koop.

Domies Toen

Hoofd­straat 76
9968 AG Pieterburen

Datum: zondag 23 februari 2020
Tijd: 14:00 uur

Kosten: € 3,00

Bezoek voor meer infor­matie de website www.domiestoen.nl !

Foto: © Jan Jaap Boehlé
Tekst: © Annette Broekhuizen