Actief zijn als bestuurslid van WaterÂschap NoorÂderÂzijlÂvest is de moeite meer dan waard
Veel mensen in ons land weten wel dat er waterÂschappen bestaan, maar waar die zich nu mee bezigÂhouden, dat is helaas voor velen onduiÂdeÂlijk. Dat is erg jammer, want iedereen heeft elke dag te maken met de actiÂviÂteiten van de waterÂschappen.
WaterÂschappen zorgen ervoor dat er genoeg water is en ook dat het water schoon is. Hun allerÂbeÂlangÂrijkste taak is de zorg voor veiligÂheid. Voor een groot deel beteÂkent het dat we droge voeten houden. Dat is een immense klus, want 60% van ons land ligt onder de zeespiegel en dat ook nog eens in een van de allerÂgeÂvaarÂlijkste delta's van de wereld. WaterÂschappen zijn overÂheden met eigen besturen. Als er een vergeÂlijÂking wordt getrokken met de provincie, dan is de functie van dijkÂgraaf te vergeÂlijken met die van de commisÂsaris van de Koning, het dageÂlijks bestuur met het college van gedeÂpuÂteerde staten en het algeÂmeen bestuur met provinÂciale staten.
Op 20 maart 2019 zijn er weer verkieÂzingen voor de besturen van de waterÂschappen. In die besturen zitten belanÂgenÂgroepen en poliÂtieke partijen. Voor wie zich verkiesÂbaar wil stellen, biedt waterÂschap NoorÂderÂzijlÂvest samen met Prodemus de gratis cursus Word jij "actief voor het WaterÂschap"? aan. Het gaat hierbij om drie inforÂmaÂtieve avonden, gevolgd door een excursie met daarÂnaast ook nog een bezoek aan een bestuursÂverÂgaÂdeÂring. De eerste bijeenÂkomst is op 17 mei en aanmelden kan via de site van waterÂschap NoorÂderÂzijlÂvest.
Renata Grijpstra en Herman Beerda: enthouÂsiÂaste waterÂschapsÂbeÂstuurÂders
Wie met Renata Grijpstra en Herman Beerda aan de praat raakt, wordt getroffen door het enthouÂsiÂasme waarmee deze beide leden van het algeÂmeen bestuur over hun lidmaatÂschap vertellen. Grijpstra (39) zit er in voor de Partij voor de Dieren en Beerda (65) namens de Partij van de Arbeid. De eerste is zo'n tien jaar lid van de PvdD en was actief als fractie-assisÂtent in de gemeente Groningen en de tweede, die al 40 jaar lid is van de PvdA, is minstens 24 jaar volksÂverÂteÂgenÂwoorÂdiger.
Renata Grijpstra besloot zich verkiesÂbaar te stellen omdat de keuzes van het waterÂschap heel erg van invloed zijn op de dieren in en rondom het water. Herman Beerda zit in het bestuur omdat hij de de discussie wil blijven voeren om de wereld, ons land voor onze kinderen en kleinÂkinÂderen, te behouden.
Een bestuursÂfunctie is geen fullÂtime baan. Zowel Grijpstra als Beerda zijn ook nog onderÂnemer. Renata heeft een eigen zaak in bedrijfs- en vrijeÂtijdsÂuitjes. DaarÂnaast orgaÂniÂseert ze vooral creaÂtieve workÂshops. Haar klanten zitten voorÂnaÂmeÂlijk in Noord-NederÂland. Herman heeft samen met een collega een BV, die zich voorÂnaÂmeÂlijk richt op het onderÂsteunen van burgers en burgerÂiniÂtiÂaÂtieven richÂting de overÂheid. Daarbij gaat het onder andere om enerÂgieÂcoÂöÂpeÂraÂties en dorpsiniÂtiÂaÂtieven. Ook geeft hij traiÂningen en orgaÂniÂseert opleiÂdingen voor met name overÂheden.
De belangÂrijkste reden voor Beerda om actief te worden binnen het waterÂschap NoorÂderÂzijlÂvest is omdat er volgens hem meer verbinÂding moet komen tussen de lokale samenÂleÂving en datgene wat het waterÂschap doet. De taken van het waterÂschap worden zijns inzien zwaar onderÂgeÂwaarÂdeerd. "Mensen moeten zich realiÂseren wat het waterÂschap doet en daar komt ook poliÂtiek bij kijken."
Renata stapte in omdat haar partij nog niet was verteÂgenÂwoorÂdigd in het bestuur. Daar zag ze een kans voor haar. "Op het gebied van duurÂzaamÂheid en dierenÂwelÂzijn kunnen nog slagen worden gemaakt en ook al heeft NoorÂderÂzijlÂvest zeker al een mooie visie, er kan hier en daar nog wel wat worden aangeÂscherpt." Ze wordt dan wat speciÂfieker en noemt de muskusrat en de vissen. Haar partij diende onlangs nog een motie in om te voorÂkomen dat karpers zouden worden overÂgezet alleen maar om er later met een hengeltje weer uitgeÂhaald te worden. De keuzes van het waterÂschap zijn van grote invloed op weideÂvoÂgels, konijnen, hazen en vossen. Het waterÂpeil heeft een grote invloed. Door van het dierenÂwelÂzijn een zo promiÂnent mogeÂlijk onderÂwerp te maken en het bespreekÂbaar te maken, wil ze haar invloed uitoeÂfenen. Als het op de agenda wordt gezet, volgt overleg. Mensen gaan zich dan verdiepen in een materie, waar ze normaal over heen lezen en kijken, Ze heeft ook gemerkt dat er tijdens haar bestuursÂlidÂmaatÂschap klein mindÂsetÂverÂanÂdeÂringen zijn. Het woord "muskusÂratÂtenÂbeÂstrijÂding" was heel normaal, maar het bepaalde wel de manier waarop er naar de rattenÂvangst wordt gekeken. Nu heet het "muskusÂratÂtenÂbeÂheer".
Herman vind het belangÂrijk, en ook voor hemzelf een grote taak, dat hij zijn poliÂtieke actiÂviÂteiten niet alleen binnen het waterÂschap ontplooit, maar dat hij die ook naar zijn partij en naar de inwoÂners overÂbrengt. Zo heeft hij contacten met raads- en statenÂleden, die zich alleÂmaal onvolÂdoende bewust zijn van wat er gebeurt in de wereld van de waterÂschappen. Daar kan nog flink wat worden verbeÂterd. Hij wil dat gesprek steeds maar weer voeren. Het anders kijken naar problemen is voor hem belangÂrijk. Als voorÂbeeld noemt hij de zeedijk bij DelfÂzijl, waar op een andere manier naar de problemen wordt gekeken. Daar wordt niet een tien meter hoge betonnen muur neerÂgezet, maar een heel andere dijk. Soms moet je niet vechten tegen de problemen, maar mee bewegen.
Het bestuursÂlidÂmaatÂschap geeft Renata Grijpstra veel voldoeÂning. Ze wordt aan de ene kant geconÂfronÂteerd met zichÂzelf en ontmoet aan de andere kant mensen, die uit een wel heel andere beleÂvingsÂweÂreld komen en die op een ander manier zijn opgeÂvoed. Die kijken op een ander manier naar de zaken. UiteinÂdeÂlijk moet je er toch echt ook met die ander uitkomen. Herman Beerda leert van het oppoÂsitie voeren. Hij zoekt naar datgene dat andere bestuurÂders ook zou kunnen overÂtuigen. Daarbij moet er niet tegen de haren in worden gestreken, maar er moet worden mee gedacht om uiteinÂdeÂlijk dat resulÂtaat te behalen.
Beide bestuursÂleden zeggen tegen degenen, die er voor zouden kunnen kiezen om voor het waterÂschap te gaan, dat ze alle elementen tegenÂkomen, overÂtuigen en debatÂteren, soms persÂvragen etc. DaarÂnaast moetje hart hebben voor water en ook ben je ambasÂsaÂdeur. Overal heb je met mensen wel een babbeltje. Je kunt op je eigen manier je invloed aanwenden om je kleine wereld weer wat beter te maken en daarbij is leefÂtijd niet van belang.
Op de foto: Herman Beerda | © KrisÂtien Vlieg