Lauwersland Online - Automobilist na lange achtervolging aangehouden

Automobilist na lange achtervolging aangehouden

In de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 april heeft de politie na een lange achtervolging, die begon in de stad Groningen en eindigde in Morra, een 22-jarige automobilist uit Hoogezand aangehouden.

Surveillerende agenten kregen een melding dat een 22-jarige inwoner van Hoogezand drugs had gebruikt en in zijn auto was gestapt. De melder was bang dat er ongelukken zouden gebeuren en daarom waarschuwde hij de politie.

Op de Rijksweg in de stad Groningen kwamen agenten de auto met daarin de Hoogezandster tegen waarop ze hem een stopteken gaven. Al snel werd duidelijk dat hij niet voor de politie wilde stoppen. Hij opende het raam van zijn auto en stak zijn middelvinger op waarmee duidelijk werd dat hij niet mee ging werken.

Meerdere politieauto’s werden door de Meldkamer Noord-Nederland aangestuurd en de achtervolging werd ingezet. Bij Winsum werd geprobeerd om Hoogezandster tot stoppen te dwingen maar hij reed daar bewust tegen een politieauto aan en wist te ontkomen. De route Wehe – den Hoorn – Leens – Eenrum werd meerdere keren met hoge snelheid gereden en de bestuurder nam daarbij veel risico. De Meldkamer Noord-Nederland besloot daarom de achtervolging af te breken.

Een onopvallende politieauto bleef de Hoogezandster op gepaste afstand volgen richting Lauwersoog. Op Lauwersoog reed hij de zeedijk op en door tegen een hek te botsen, wist hij ook daar weer te ontkomen. Uiteindelijk reed hij op de Lauwersseewei (N361) ter hoogte van Morra in de berm. Zijn auto kwam daar tot stilstand maar hij weigerde uit te stappen waarop de agenten een raam van zijn auto insloegen. De Hoogezandster verzette zich hevig en er moest pepperspray aan te pas komen om hem uit zijn auto te kunnen krijgen.

De 22-jarige Hoogezandster werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij iedere medewerking, waaronder een bloedproef, weigerde. De politie sloot hem in voor nader onderzoek en vorderde zijn rijbewijs.