Lauwersland Online - De laatste boer van Euvelgunne

De laatste boer van Euvelgunne

Het Groninger Landschap toont op zondag 18 februari de film “De laatste boer van Euvelgunne” bij Buitenplaats Reitdiep op Noorderhoogebrug.

Een film van Tom Tieman:

“De laatste boer van Euvelgunne” is een sober portret van een boer die tegen de verdrukking van de stad in door is blijven boeren. Het is de eerste film van de Groninger filmmaker Tom Tieman en een coproductie van Stichting Beeldlijn en Stichting Filmcollectief Groningen.​

Tussen het razende verkeer van de Groninger Ringweg en de bedrijven op industrieterrein Euvelgunne houdt boer Thies Dijkhuis nog zeven koeien op zijn kleine stukje land. Vroeger keek Dijkhuis vanuit zijn boerderij uit over de weilanden. Veel collega-boeren zijn uit het voormalige gehucht Euvelgunne vertrokken om plaats te maken voor de industrie. Ook Dijkhuis had weg kunnen gaan, maar hij besloot om samen met zijn broer Teun de strijd aan te gaan met de oprukkende stad. Hij wilde zijn land, dat aan de boorden van de historische rivier De Hunze ligt, in de oorspronkelijke staat behouden.


Bezoekerscentrum Buitenplaats Reitdiep
Wolddijk 103
9738 AD Groningen

Datum: zondag 18 februari 2018
Tijd: 14:00 – 15:00 uur

Kosten: € 2,50 / beschermers van Het Groninger Landschap en kinderen tot 12 jaar € 2,00


Bezoekerscentrum Buitenplaats Reitdiep

Het bezoekerscentrum biedt naast exposities en diverse activiteiten onder andere: een prachtige film over het Reitdiepgebied met Floortje Dessing en een leuke winkel met diverse streekproducten en wandel- en fietsroutes. Buiten is het een beestenboel en er is een heuse tokkelbaan voor jong en oud.

Lauwersland Online - De laatste boer van Euvelgunne


Over Het Groninger Landschap

Het Groninger Landschap beschermt, behoudt en beheert een belangrijk deel van de Groningse natuur, Gronings historisch erfgoed en maakt zich sterk om de identiteit van ons prachtige landschap te bewaren.

Groningen heeft vele rijkdommen. Sommige schatten staan er al eeuwen, zoals de glorieuze Ennemaborgh en de voorname Coendersborch. Andere rijkdommen ontstaan door natuurontwikkeling zoals in Polder Breebaart en de Kropswolderbuitenpolder. Al die rijkdommen zijn het waard om te behouden en te beschermen.

Bezoek voor meer informatie de website www.groningerlandschap.nl !

Onderste foto: © Geert Job Sevink
© Het Groninger Landschap