Lauwersland Online - Friezen geven het gulst tijdens Oranje Fonds Collecte

Friezen geven het gulst tijdens Oranje Fonds Collecte

De landelijke collecte van het Oranje Fonds heeft dit jaar 647.911,97 euro opgebracht. 1117 organisaties hebben deelgenomen aan de collecteweek die van 6 tot en met 10 juni gehouden werd.

Friesland mag zichzelf dit jaar de meest vrijgevige provincie noemen. Per bereikte voordeur gaven de Friezen het meest aan de collectant: gemiddeld 0,26 euro. In totaal werd in Friesland 45.044,96 euro opgehaald.

Ook de Zeeuwen en Groningers hebben gul gegeven. In beide provincies werd gemiddeld 0,24 euro per bereikte voordeur opgehaald. Dat zet Zeeland dit jaar op een gedeelde tweede plaats, terwijl de Zeeuwen zich in 2016 nog het meest vrijgevigst mochten noemen. Hoewel in Zuid-Holland in totaal het meeste geld werd opgehaald (114.053,89 euro), scoort de provincie het laagst als we kijken naar relatieve cijfers. Er werd gemiddeld 0,14 euro per bereikte voordeur opgehaald. De collectanten leverden het opgehaalde collectegeld in bij RegioBank, die zorgden voor een vlotte en veilige afdracht van het geld.

Schiermonnikoog

Friesland levert ook de meest vrijgevige gemeente. Op Schiermonnikoog gooiden mensen per bereikte voordeur het meest in de collectebus: 2,04 euro. Dat op het Waddeneiland gulle mensen wonen was al bekend, want ook vorig jaar bleek dit de meest vrijgevige gemeente te zijn. Na Schiermonnikoog zijn de inwoners van de gemeente Heumen het gulst. Zij gaven gemiddeld 1,23 euro aan de collectant.

Hoogste opbrengsten

De organisatie die het meeste geld wist in te zamelen is Stichting Ruilvoet uit het Gelderse Lent. De collectanten haalden maar liefst 2.444,25 euro op. Zij gaan de opbrengst gebruiken om goederen aan te schaffen voor Woongemeenschap Eikpunt. De stichting zamelt fondsen in om projecten binnen deze woongemeenschap te realiseren. De initiatiefnemers werden maandag verrast met dit goede nieuws en door het Oranje Fonds in het zonnetje gezet. Ook educatieve tuin De Heimanshof uit Hoofddorp deed het met een opbrengst van 2.265,77 euro erg goed. Net als Stichting Fun en Fit uit Volendam. Zij zamelden 2.033,21 euro in.

Enthousiasme

Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: "Ik ben ontzettend trots op alle collectanten die zich vol enthousiasme, door weer en wind, hebben ingezet. Duizenden mensen zijn de straat op gegaan om ons land een stukje socialer te maken. Zij maken het verschil. Niet alleen voor ons, maar zeker ook voor de organisaties waar zij zich belangeloos voor inzetten. Op naar de collecteweek van 2018!"

Collecte

Het was de derde keer dat het Oranje Fonds deze landelijke collecteweek organiseerde. Deelnemende stichtingen en verenigingen ontvangen de helft van hun opbrengst en besteden dit aan hun doelstelling. Het Oranje Fonds besteedt de andere helft aan sociale organisaties in de provincie waar is gecollecteerd.

Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal) zijn voor rekening van het Oranje Fonds. RegioBank neemt de kosten voor het transport op zich. Hierdoor wordt elke euro uit de collectebussen besteed aan sociale initiatieven. Dat maakt de Oranje Fonds Collecte uniek.


Over het Oranje Fonds

Het Oranje Fonds steunt initiatieven die Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk socialer maken. Het afgelopen jaar ondersteunde het met zo’n 30 miljoen euro duizenden initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander.

Het Oranje Fonds wordt onder andere gesteund door de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Bezoek voor meer informatie de website www.oranjefonds.nl !

© Oranje Fonds