Lauwersland Online - Geld nodig voor inrichting en openstelling Luchtwachttoren Warfhuizen

Geld nodig voor inrichting en openstelling Luchtwachttoren Warfhuizen

Met de restauratie van het casco van de Luchtwachttoren in Warfhuizen wordt in april gestart. Voor de inrichting en openstelling van de toren heeft Het Groninger Landschap echter nog 10.000 euro nodig. Op 3 april wordt er een crowdfundingsactie gestart.

Het Groninger Landschap heeft samen met Stichting Luchtwachttoren 7O1 Warfhuizen de schouders gezet onder het behoud van de Luchtwachttoren in Warfhuizen. Met een toekenning van een aantal fondsen en een particuliere gift was een groot deel van de benodigde financiering voor de restauratie binnen.

Om de toren voor het publiek toegankelijk te maken en oude elementen zoals een plottafel terug te brengen, is echter nog 20.000 euro nodig. Met dit geldbedrag kan de toren worden opengesteld voor bezoekers en worden de oorspronkelijke elementen als observatiestatief, borstwering, vaste banken, klaptafel en een schuilnis teruggebracht. Het belangrijkste onderdeel is echter de plottafel, deze wordt met de hand nagemaakt en zal herkenning van de wijde omgeving mogelijk maken.

Naamsvermelding in de toren

Via www.groningerlandschap.nl/luchtwachttoren kan iedereen een donatie doen. Stichting J.B. Scholtenfonds draagt de andere 10.000 euro bij dat nodig is om de luchtwachttoren toegankelijk te maken voor publiek.

Bij een donatie van meer dan 250 euro krijgt men een vermelding in de gerestaureerde toren. Bij een donatie tussen de 150 – 250 euro ontvangt men een uniek kunstwerk van de luchtwachttoren van Mathilde van Wijnen.

Naar verwachting is de restauratie van de luchtwachttoren na de zomer afgerond. De openstelling van de toren zal plaatsvinden onder begeleiding van vrijwilligers van Het Groninger Landschap. Mensen die altijd al “luchtwachter” wilden worden, kunnen zich melden bij Het Groninger Landschap.


Over Het Groninger Landschap

Het Groninger Landschap beschermt, behoudt en beheert een belangrijk deel van de Groningse natuur, Gronings historisch erfgoed en maakt zich sterk om de identiteit van ons prachtige landschap te bewaren.

Groningen heeft vele rijkdommen. Sommige schatten staan er al eeuwen, zoals de glorieuze Ennemaborgh en de voorname Coendersborch. Andere rijkdommen ontstaan door natuurontwikkeling zoals in Polder Breebaart en de Kropswolderbuitenpolder. Al die rijkdommen zijn het waard om te behouden en te beschermen.

Bezoek voor meer informatie de website www.groningerlandschap.nl !

© Het Groninger Landschap