Lauwersland Online - Gratis rondleiding in Museum Wierdenland

Gratis rondleiding in Museum Wierdenland

Iedere tweede zondag van de maand is er om 14:00 uur een gratis rondleiding in Museum Wierdenland waarbij ook de wierde van Ezinge zal worden bezocht.

Museum Wierdenland ligt aan de rand van het wierdedorp Ezinge in het Nationaal Landschap Middag Humsterland. Vanuit het museum brengt een korte wandeling de bezoeker naar de top van de wierde. En hier, op een hoogte van ruim vijf meter, heeft de bezoeker een imponerend en schitterend uitzicht over het omringende landschap.

De ijsbaan aan de voet van de wierde is ontstaan door de commerciële afgravingen aan het begin van de twintigste eeuw. Het gebied ten noorden van de ijsbaan is de locatie waar rond 1930 de archeologische opgravingen plaatsgevonden.

Staande voor de kerk · gebouwd in de dertiende eeuw · is door enigszins nazakken van de grond de sleuf te zien die Van Giffen indertijd heeft gegraven tot een meter van de kerk om de wanden van een woonstalhuis te kunnen volgen.

In de verte is nog juist een meander van het Reitdiep te zien, de voormalige rivier de Hunze, die nog tot 1877 in open verbinding stond met de zee. De dijken erlangs hadden tot die tijd een zeewerende functie.

Aan de voet van de wierde loopt het ossenpad, het pad waarlangs eeuwenlang het vee naar de omliggende weidegronden werd geleid. Dit pad is heraangelegd en nodigt uit tot een wandeling.


Museum Wierdenland
Van Swinderenweg 10
9891 AD Ezinge
telefoon: 0594 – 621 524

Bezoek voor meer informatie de website www.wierdenland.nl !


Openingstijden en entree

Museum Wierdenland is geopend van dinsdag tot en met zondag. Van november tot en met maart van 13:00 tot 17:00 uur en van april tot en met oktober van 11:00 tot 17:00 uur. Het museum is ook geopend op Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Tweede Kerstdag. Op Eerste Kerstdag en tijdens Oud en Nieuw is het museum gesloten. Groepen kunnen buiten de openingstijden geboekt worden!

De entree bedraagt € 5,- voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen. Bezitters van een Museumkaart hebben gratis toegang!