Lauwersland Online - Grote kotters door ondiep Westgat afwezig op de Dag van de Garnaal

Grote kotters door ondiep Westgat afwezig op de Dag van de Garnaal

De Dag van de Garnaal op 6 mei 2017 is een feestelijke dag in de haven van Lauwersoog, maar heeft ook een schaduwzijde. De haven staat economisch onder druk. Het Westgat, de vaargeul tussen Schiermonnikoog en Ameland, geeft de enige toegang voor grote schepen naar haven Lauwersoog. Het Westgat is aan het verzanden: op het meest ondiepe stuk staat nu nog geen 5 meter water waardoor grotere viskotters de haven van Lauwersoog slechts op tij kunnen bereiken.

De Urker kotter UK64 wil graag naar de Dag van de Garnaal komen, maar door de ondiepe vaargeul, het Westgat, is dat niet mogelijk. Dit geldt eveneens voor een tiental Deense kotters die de haven niet kunnen bereiken. En dit is niet alleen tijdens de Dag van de Garnaal een gemis, maar de bedrijven in de haven ondervinden daar het hele jaar door de gevolgen van. Door het wegblijven van de grote kotters loopt de haven van Lauwersoog jaarlijks een omzet van vele miljoenen euro’s mis.

Het plan van aanpak om het Westgat uit te baggeren is intussen gereed en goedgekeurd door minister Schultz van Haegen. Als de vaargeul van Lauwersoog naar de Noordzee weer op diepte is, zullen de grote viskotters die de afgelopen jaren zijn weggebleven weer terugkeren naar Lauwersoog. Die toezegging hebben de vissers gedaan, zodat de investering van het baggeren van het zeegat ook rendement oplevert. De kosten zijn voor rekening van de aandeelhouders van de haven, te weten de gemeente De Marne en de vissers. De provincie Groningen financiert de aanvraag van de benodigde vergunningen, de projectvoorbereiding en de evaluatie.

De hele sector op Lauwersoog hoopt dat de vergunningaanvraag geen grote vertragingen oploopt. Als de procedure voorspoedig verloopt, kan er in het voorjaar van 2018 worden gebaggerd. Niks doen is geen optie, zo vindt Stichting Promotie Lauwersoog. Viskotters met een grote diepgang moeten de haven zonder problemen kunnen bereiken zodat de hele sector daar zijn vruchten van kan plukken.

De Dag van de Garnaal word gehouden op zaterdag 6 mei 2017 van 10:00 tot 17:00 uur in de haven van Lauwersoog. De Dag van de Garnaal is met dertigduizend bezoekers een topattractie in Noord-Nederland. U kunt deze dag meevaren met garnalenkotters en reddingboten. Daarnaast is er een grote braderie, diverse standhouders, verse vis en een groot shantykoren festival.

Bezoek voor meer informatie de website www.dagvandegarnaal.nl !