Lauwersland Online - Te grote muziek op de kleine orgels

Te grote muziek op de kleine orgels

Op zondag 6 november zet organist Hans Fidom partituren van Max Reger (1873-1916), de geweldenaar die op het eerste “gehoor” enorme orgels nodig lijkt te hebben, op de lessenaar van het kleine Rohlfing-orgel in Zuurdijk.

Het klankpalet van dit mooie instrument uit 1922 blijkt namelijk prima bij Regers koraalvoorspelen te passen; en ook werken als diens “Benedictus” blijken juist in de akoestiek van de Dorpskerk een openbaring. Deze aanpak past bij de rode draad in het werk van Fidom – die als hoogleraar Orgelkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam muziek maken ziet als iets dat samenhangt met de concrete situatie waarin die muziek tot klinken komt – dus niet alleen maar met de bedoelingen van de componist. Dit betekent dat het publiek, dat deze situatie immers mede bepaalt, een belangrijke rol speelt.

Tussen de muziekstukken door zal Hans Fidom daarom zoals gebruikelijk in zijn concerten korte toelichtingen geven waarbij de luisteraars van harte worden uitgenodigd vragen te stellen.


Kerk van Zuurdijk
Hoofdweg 43
9966 VB Zuurdijk

Datum: zondag 6 november 2016
Tijd: 15:00 uur, de kerk is vanaf 14:30 uur open

Kosten: € 10,00 per persoon inclusief koffie/thee met Zuurdiekster kouk
Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang