Lauwersland Online - "Helmantels" in Museum Wierdenland

“Helmantels” in Museum Wierdenland

Tot ieders verrassing bleken bij de opening van de tentoonstelling Het Wierdenmenu op 1 juli in Museum Wierdenland verscheidene werken van Henk Helmantel te hangen.

Het museum had al een schilderij van Helmantel in bruikleen dat hij eerder speciaal voor een expositie in het museum had geschilderd. Nu hangen er echter zelfs 11 werken. Dit was niet gepland, maar in de week voor de opening bood Helmantel spontaan aan meer werk uit te lenen. Het museum is daar graag op ingegaan, te meer omdat op alle doeken het thema van de lopende expositie terug komt: voedsel of voorwerpen waarin dat bereid of bewaard wordt. Ze vormen daarmee een waardevolle aanvulling.

De expositie Het Wierdenmenu heeft als onderwerp de eetgewoontes van de oude wierdenbewoners: wat aten ze, hoe maakten ze het klaar en hoe bewaarden ze het? En hoe gezond was het eigenlijk in vergelijking met onze schijf van vijf? Er is veel te zien en te doen: archeologische vondsten, oude gebruiksvoorwerpen, microscopen om de zaden te onderzoeken, workshops, lezingen. Kortom, een kijkje in de keuken van de wierdenbewoners. De tentoonstelling loopt nog tot 30 oktober.


Museum Wierdenland

richt zich op de verhalen over het landschap en de cultuur van terpen en wierden in het noordelijk Waddenkustgebied. Speciale aandacht is er voor de wierde Ezinge en het Nationaal Landschap Middag-Humsterland.

Regelmatig worden er activiteiten en, jaarlijks, tentoonstellingen passend bij de hierboven genoemde aandachtspunten georganiseerd.

Sinds eind oktober 2012 mag het zich geregistreerd museum noemen, opgenomen in het landelijk Museumregister.

Openingstijden en entree

Museum Wierdenland is geopend van dinsdag tot en met zondag. Van november tot en met maart van 13:00 tot 17:00 uur en van april tot en met oktober van 11:00 tot 17:00 uur. Het museum is ook geopend op Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Tweede Kerstdag. Op Eerste Kerstdag en tijdens Oud en Nieuw is het museum gesloten. Groepen kunnen buiten de openingstijden geboekt worden!

De entree bedraagt € 5,- voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen. Bezitters van een Museumkaart hebben gratis toegang!

Bezoek voor meer informatie de website www.wierdenland.nl !