2018 Lauwersland Online - Historische schepen in Zoutkamp tijdens Tjalkendag op 24 maart

Historische schepen in Zoutkamp tijdens Tjalkendag op 24 maart

Aan de Reitdiepskade in Zoutkamp houden de Noorderschippers van de Vereniging Het Historisch Bedrijfsvaartuig op zaterdag 24 maart hun jaarlijkse Tjalkendag aan boord van verenigingsschip Terra Nova.

De Terra Nova is een prachtige Luxe motor met Kempische maten, 50 meter lang en gebouwd in 1929. Behalve de Terra Nova zullen op 24 maart naar verwachting een tiental historische schepen van verenigingsleden naar Zoutkamp komen. De bruggen over het Reitdiep worden daarom zelfs op de zondag ná de Tjalkendag speciaal voor de Groningse deelnemers gedraaid.

Programma

De Tjalkendag wordt om 10:00 uur geopend door wethouder Anne Marie Smits van de gemeente De Marne, waar de Tjalkendag dit jaar te gast is. In het ochtendprogramma van de Tjalkendag spreekt boswachter Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer over natuur(ontwikkelingen) in “zijn” Lauwersmeergebied. Een ruig vaargebied dat tot 1969 nog een stuk Waddenzee was. Met riet, eilanden, Schotse hooglanders, konikpaarden, vossen en vogels, vogels en nog eens vogels.

Skûtsjeschipper Johannes Hobma en zeevaartschooldirecteur Arjen Mintjens vertellen over de Strontrace: de roemruchte wedstrijd -zonder- motor voor oude vrachtschepen van Workum naar Warmond en terug, die dit jaar voor de 45e keer wordt gevaren.

In de middag is er een rondleiding door het Visserijmuseum en een rondrit per historische bus door het Reitdiepdal met Pieter van Dijk, kenner van het Groningse Hogeland, als gids. En natuurlijk is er een stand met maritieme boeken en materialen.

Ook dit jaar weer wordt de Tjalkendag financieel gesteund door scheepsverzekeraar EOC.

Aanmelden

Bezoekers van de Tjalkendag worden gevraagd zich van te voren aan te melden via tjalkendag@lvbhb.nl. De kosten voor deelname en lunch bedragen € 15,- per persoon.

Bezoek voor meer informatie de website www.lvbhb.nl !

Foto: ©  Terra Nova (Wim Aarnoudse)