Lauwersland Online - Het Hogeland, Hunsingo of Marenland?

Het Hogeland, Hunsingo of Marenland?

De nieuwe gemeente die ontstaat uit de samenvoeging van Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond krijgt een naam. Deze wordt op dinsdag 28 maart in Uithuizen bekendgemaakt.

De inwoners van de vier gemeenten mochten hun stem uitbrengen op een van de drie namen die een onafhankelijke selectiecommissie geselecteerd heeft:

Het Hogeland

De selectiecommissie vindt het een chique en poëtische naam die ook historisch bekend is en veel gebruikt wordt. Het is een naam met een positieve uitstraling en ambitie.

Hunsingo

Dit is een historische naam die al eeuwen met deze regio verbonden is en bovendien grotendeels overeenkomt met het gebied van de nieuwe gemeente. “Het is een krachtige naam. Een naam met karakter, die de gemeente op de kaart zet”, aldus de commissieleden.

Marenland

Over Marenland geeft de selectiecommissie aan dat het een sterke, heldere naam is. “Maren zijn grotendeels natuurlijk ontstane waterlopen die het gebied afwateren; ze zijn een belangrijk natuurhistorisch kenmerk en vormen het landschap. De maren vormen het verbindende element tussen de vier oude gemeenten”.

De naam die de meeste stemmen gekregen heeft, is de naam van de nieuwe gemeente. Onder de bedenkers van de winnende naam wordt een prijs verloot – de prijswinnaar wordt dinsdag ook bekendgemaakt.