Lauwersland Online - "Huisdieren vormen probleem voor weidevogels"

woensdag 21 april 2021

"Huis­dieren vormen probleem voor weidevogels"

Agra­risch Collec­tief Waad­râne maakt zich zorgen over de weide­vo­gels nu steeds meer mensen het agra­risch buiten­ge­bied gebruiken om in te ontspannen en te recre­ëren. "We zien dat mensen in coro­na­tijd het gebied steeds vaker gebruiken om de hond uit te laten of te pick­nicken.", stelt bestuurslid Corrie Terpstra van Agra­risch Collec­tief Waad­râne. Volgens boer Gert Jan Sijtsma uit Wetsens vormen ook katten een probleem.

Het is weer de tijd van de weide­vo­gels. Volgens boer Gert Jan Sijtsma de mooiste tijd van het jaar. Hij is aange­sloten bij het Agra­risch Collec­tief Waad­râne omdat hij als boer graag met de natuur wil samen­werken. "Dan is het jammer dat de natuur wordt opge­schrikt door loslo­pende honden. Zij rennen achter de jonge hazen en reeën aan in het veld. Een mooi uitje voor de hond, maar de vogels raken hele­maal over­stuur. Dit is juist de periode dat de vogels in het veld en de bermen zitten te broeden en dat de eerste jongen uitkomen.", vertelt Sijtsma.

Honden aan de lijn

Het valt het bestuur van het Agra­risch Collec­tief Waad­râne op dat het aantal mensen dat de hond los laat lopen in agra­ri­sche buiten­ge­bieden toeneemt. "Hele­maal nu mensen thuis­werken, maken ze vaker een wande­ling. De honden lopen los in bermen en percelen en overal wordt rotzooi achter­ge­laten.", zegt Terpstra. Ook Sijtsma verbaast zich erover. "Mensen moeten hun verstand gebruiken en honden aan de lijn doen.", vindt hij. Waar hij zich nog meer aan ergert zijn katten die ’s nachts in zijn veld rond­lopen. "Ik houd dat bij op mijn camera en dan schrik je hoeveel katten je ziet."

Katten binnen­houden

Mensen moeten katten ’s nachts in huis houden, vindt Sijtsma. Vooral in de broed­pe­riode van de weide­vo­gels is dit belang­rijk. "Sommige baasjes zeggen dat hun kat alleen muizen vangt, maar katten zien alles wat beweegt als hun prooi, dus ook kieviten en kuiken­tjes. Overdag lijkt een poes misschien heel lief en rustig, maar zodra het donker wordt komt hun jagers­in­stinct naar boven. Laatst zag ik nog een kat die een eendje pakte.", vertelt Sijtsma. Hij roept mensen op om ’s nachts hun kat binnen te houden. "Anders gaat het ten koste van de weide­vo­gels. Want als de jonge vogels geen kans krijgen, dan houdt alles op. We steken er met z’n allen zoveel tijd, energie en geld in om de weide­vo­gels te beschermen, dan zou het zonde zijn als mensen zo’n duur hapje aan de kat voeren."

Bezoek voor meer infor­matie de website www.waadrane.frl !

Media & tekst: © Agra­risch Collec­tief Waadrâne