Lauwersland Online - Jubileumweekend in Arboretum Eenrum: de Notoarestoen

Jubileumweekend in Arboretum Eenrum: de Notoarestoen

Het Arboretum Eenrum, beter bekend als de Notoarestoen, bestaat dit jaar 50 jaar! Behalve het genieten van de bloemenpracht van honderden rododendrons, staat het jubileumweekend -zaterdag 12 en zondag 13 mei- vooral in het teken van kunst.

Op zaterdag 12 mei om 15:00 uur onthult de heer Paas, commissaris van de Koning in de provincie Groningen, een borstbeeld van notaris Cornelus Nanning Smit (1916-2002), oprichter van Notoarestoen. Een eerbetoon aan diens unieke levenswerk waarbij een kaal en winderig weiland werd getransformeerd tot een exotisch paradijsje. Het beeld, gemaakt door kunstenares Angelien Coco Martin, krijgt een centrale plek in de tuin.

In het tuinhuis van het arboretum zijn kunstwerkjes te bewonderen van kinderen uit Eenrum. Hoe beleven zij de rododendrons en andere exoten in hun dorp? De schilderijen zijn gemaakt onder leiding van kunstenares Antje Sonnenschein. Tegelijkertijd wordt de echtgenote van de notaris, Afina Smit, in het zonnetje gezet in Galerie Het Raadhuis in Eenrum. Gedurende het weekend is er een exclusieve expositie van twee prachtige portretten van Afina, in de jaren ’30 gemaakt door Ekke Kleima. Kleima was lid van de Groninger Kunstkring De Ploeg en bevriend met het echtpaar. In ruil ”voor een doosje sigaren” maakte hij een ontroerend olieverfschilderij van de jonge vrouw met de poppenkastfiguren Jan Klaassen en Katrijn.