Lauwersland Online - Kap van molen Hollands Welvaart verwijderd

Kap van molen Hollands Welvaart verwijderd

Op vrijdag 15 september is de kap van de molen Hollands Welvaart in Mensingeweer verwijderd.

Het verwijderen van de kap maakt deel uit van de restauratie die de molen momenteel ondergaat.

De restauratie

Het restauratieplan is gemaakt door Van Reeuwijk Bouwmeester uit Arum. Aan de bovenkant van de romp vinden herstellingen plaats waardoor het noodzakelijk is dat de kap er afgaat. Daarnaast worden de fokken van het gevlucht vernieuwd.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door het molenmakersbedrijf De Molenmakers uit Tzummarum en zullen nog dit jaar worden afgerond.

De vrijwillige molenaars kunnen na de restauratie weer bezoekers ontvangen. De restauratie is mogelijk dankzij een restauratiesubsidie van de Provincie Groningen.

Molen Hollands Welvaart

Molen Hollands Welvaart is een authentieke achtkantige Groninger stellingmolen die sinds 1855 midden in het dorp staat. Bijzonder is ook de complete en originele inrichting. Naast malen kan deze molen ook pellen. Door gerst te pellen wordt het gort. Aan het eind van de negentiende eeuw was nagenoeg al het gort afkomstig van Groninger molens.

De heer Spoelman was de laatste beroepsmolenaar van molen Hollands Welvaart. Sinds 2014 is Het Groninger Landschap eigenaar van de molen. Tegenwoordig wordt de molen draaiend gehouden door een team van vrijwilligers.

© Het Groninger Landschap