Lauwersland Online - Kunst aan Huis Atelierroute Lauwersland: Ruimte

Kunst aan Huis Atelierroute Lauwersland: Ruimte

De Kunst aan Huis Atelierroute Lauwersland staat dit jaar in het teken van Ruimte. In de weekenden 10-11 en 17-18 maart openen ruim dertig professionele kunstenaars hun deuren voor het publiek. Gelegen op een aantrekkelijke route in het Lauwerslandgebied tonen zij hun kunst en werkwijze en gaan graag in gesprek met de bezoekers.

De kunstenaars hebben zich laten inspireren door het thema Ruimte. De ruimte in het gebied, de prachtige luchten, het wad, de kwelders, de akkers en de rust. Wat deze ruimte met hen doet en welke innerlijke ruimte dit hen geeft in de kunst is te ervaren op deze route. Te zien zijn onder andere schilderijen, fotografie, grafiek, tekeningen, strips, illustraties, keramiek, (3 dimensionaal) papierkunst, sieraden, multimedia, installaties, gemengde technieken, (licht)objecten, beelden (hout, steen en wol), houtsnijwerk, glaskunst, textiel, assemblages, collages en meer…


De deelnemende kunstenaars op deze route zijn:

Jet Mous, Laura Zwaneveld, Anneleen Hollen, Joke van der Berg, Gerrit Breteler, Anki van de Kamp, Lolkje van der Kooi, Machiel Braaksma, Skelte Braaksma, Bowe Roodbergen, Ellen Floris, Hendrik Elings, Milly Betten, Leon van Kuijk, Lidwien Sloot, Aly van der Wal, Flos Pol, Bram van Huis, Anjet van Linge, Maarten Robert, Theo Onnes, Ton de Vreede, Ina Fekken, Henneke Chevalier, Huib van der Stelt, Fiona Zondervan, Marlies Bosch, Ellen Krol, Anke Dijkstra-Wijnia en Ans Schuiling.


Lauwersland Online - Kunst aan Huis Atelierroute Lauwersland: Ruimte


Naast deze deelnemers heeft de organisatie twee gastkunstenaars uitgenodigd om op eigen wijze in te gaan op het thema Ruimte. Zij bouwen speciaal voor deze route een installatie op locatie. Wianda Keizer in galerie Gewaagd in Hornhuizen en Gerrit Terpstra in het kerkje in Lichtaard.

In de Kans-op-Kunst Loterij kunnen bezoekers een kunstwerk naar keuze winnen ter waarde van € 1.000,-. De kunstwerken zijn in de ateliers te bezichtigen waar ook de loten voor € 5,- per stuk te koop zijn. Na afloop van de route worden de winnaars bekendgemaakt en zij ontvangen persoonlijk bericht.

Kunstcafé De Dream in Dokkumer Nieuwe Zijlen is naast een gastlocatie tevens het informatiepunt waar bestuursleden van de Stichting Kunst aan Huis aanwezig zijn om bezoekers te informeren over de kunstenaars en route. Hier kan men ook terecht voor een hapje en drankje, alvast een routefolder meenemen en een lot kopen.


De route is zo’n 200 kilometer lang en loopt langs de waddenkust van Groningen en Friesland en langs het natuurgebied Lauwersmeer. Starten kan op elk willekeurig punt. De locaties zijn te herkennen aan de Kunst-aan-Huis vlag. De ateliers zijn open van 11:00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis.

Het is de moeite waard ook de tijd te nemen voor de talloze bezienswaardigheden op de route. Zoals de beschermde dorpsgezichten van Moddergat, Oude Bildtzijl, Burdaard en het oude vestingstadje Dokkum met haar bolwerken. Een mooie blik op het Lauwersmeer bij Zoutkamp, het kloosterdorp Aduard en het mooie wierdendorp Niehove. Het gebied kent veel sfeervolle overnachtingsmogelijkheden om er een kunstzinnig en cultureel weekendje van te maken. Folders zijn onder andere verkrijgbaar bij alle deelnemende kunstenaars, kunstcentra en bibliotheken.

Bezoek voor alle informatie over de route en kunstenaars de website www.kunstaanhuis.nl !

Lauwersland Online - Kunst aan Huis Atelierroute Lauwersland: Ruimte