Lauwersland Online - Lichtjes op oorlogsgraven in Ulrum

Lichtjes op oorlogsgraven in Ulrum

Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden, net zoals dat al 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten. Zijn tweede gedachte was: waarom kan dat niet in heel Nederland? Hij zette een Facebookactie op via de Facebookpagina van “Keep Them Rolling” met de gedachte dat als 15-20 mensen dat ook zouden gaan doen, dat mooi zou zijn. Maar dat liep anders…

De actie op sociale media werd massaal opgepikt en door veel mensen gedeeld. De respons was ongelofelijk en op kerstavond brandden er op meer dan 140 plaatsen kaarsjes bij oorlogsgraven. Een start van een nieuwe traditie? Voor meer informatie is er een speciale website en ook zijn er filmpjes op YouTube te zien van deze actie in Holten van de afgelopen jaren.

Al enkele jaren nam Simon Hospers dit initiatief op, naar aanleiding van de actie van “Keep them Rolling” waar Simon bij aangesloten is. De groep Vrijwilligers Begraafplaatsen Ulrum en het comité 4 en 5 mei hebben dit in 2016 wat officiëler gemaakt. Ook dit jaar gaan we op kerstavond (zondag 24 december) de lantaarns plaatsen en Simon steekt de kaarsjes aan bij de oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Leensterweg in Ulrum.

We hopen er samen een kort maar indrukwekkend moment van maken en we nodigen belangstellenden uit om een paar minuten vóór 16:30 uur aanwezig te zijn zodat we om 16:30 uur kunnen beginnen.