Lauwersland Online - Mens Swing Es Weer in Mensingeweer

Mens Swing Es Weer in Mensingeweer

Op zondag 10 september gaat de achtste editie van muziekfestival Mens Swing Es Weer van start. Om 13:00 uur zijn de locaties open, om 17:30 uur begint het nagenieten.

Sinds 2010 is het jaarlijks een bruisend muziekfeest alsof de zomer al swingend nog eens ten top wordt beleefd. De bezoekers worden in drie groepen verdeeld en elke groep begint op een locatie. Nadat de betreffende band een sessie van circa 45 minuten heeft gespeeld, zullen de groepen zich verplaatsen naar de volgende locatie voor een nieuw optreden, net zolang tot iedereen alle optredende bands heeft gezien en gehoord. In totaal speelt elke band dus 3 sessies van 45 minuten. Onderweg naar de volgende locatie kun je genieten van nòg een optreden op een steiger langs het water aan de overkant van het dorpshuis.

De bands

BLUEGRASS BOOGIEMEN, met muzikanten Robert-Jan Kanis (zang, gitaar), Arnold Lasseur (zang, mandoline, gitaar, viool, dobro), Aart Schroevers (zang, contrabas) en Bart van Strien (zang, banjo, mondharmonica, viool) toerden al 25 jaar en brachten vier albums uit. Niet alleen door Nederland: door heel Europa en Amerika.

Ze deelden podia met de grootsten uit de bluegrass- en countrymuziek (in oktober staan ze in Paradiso in Amsterdam naast Danny Vera) en kregen lovende recensies in onder andere de Washington Post. In Ierland wonnen ze de Crystal Bowl tijdens het Guiness International Bluegrass Festival. In eigen land wonnen zij 8 keer de Gram-Parson’s Award voor beste akoestische band. Tijdens het jaarlijks door de European Bluegrass Music Association georganiseerde European World of Bluegrass Festival werden zij door het publiek verkozen tot meest populaire bluegrass-band.

Dat hun “high-energy bluegrass at its finest” –  zoals het Amerikaanse toonaangevende magazine Bluegrass Unlimited hun muziek omschreef – ook op Nederlandse festivals er goed ingaat, is gebleken tijdens hun legendarische optreden op Lowlands. VPRO’s 3 voor 12 schreef: “Bluegrass Boogiemen verpletteren Lima-tent”.

THE SIDEKICKS met Teo de Haan (zang), Peter Hummel (gitaar), Bennie Timmer (gitaar), Fenno de Boer (basgitaar) en Wim Entzinger (drums) bestaat uit zeer ervaren bandleden, opgegroeid met rhythm & blues en van vele markten thuis: pure blues, bluesrock, jazz en swing. Allemaal perfect geïntegreerd in hun lekkere “Sidekicksound”.

In 2012 bracht de band – toen nog onder de naam Hans van Lier & the Sidekicks – de succesvolle cd Blues and more than Blues uit. Een greep uit de recensies: “een formidabele band die op internationaal niveau in de allerhoogste klasse kan meedoen…”, “een heerlijke mix van blues, rock, pop en jazz…” en “de band bewijst dat je voor de blues niet altijd in de VS hoeft te kijken…” Het album haalde de Dutch cd top 100.

De band maakte zijn opwachting bij veelbeluisterde programma’s als 3FM en NPO 2 Muziekcafé en verzorgde optredens op diverse podia in Nederland en Duitsland. Hun single Happy Song werd als “redmiddel tegen de crisis” aan de Tweede Kamer aangeboden en kreeg daardoor aandacht op de landelijke televisie (Nieuwsuur).

Medio 2017 hebben The Sidekicks hun nieuwe cd Texas of the North uitgebracht. De naam is een ode aan Meulnhörn, het buurtschap bij Siddeburen waar de band zijn thuisbasis heeft. De cd is opgenomen in de befaamde Wisseloord Studio’s in Hilversum en bevat 12, alle door de bandleden zelf gecomponeerde nummers. De band staat bekend om zijn energieke live optredens.

JAZZSKABRASS met in de blazerssectie: Heine van Calker (trompet), John Vaneman (tenorsax), John Doon (trombone), Mark Blauwwiekel en Harry Peppelenbos (sousafoon), Johnny Baron (baritonsax). Op drums: Bram van der Land, slag/solo- en basgitaar: Hans Elmers.

Jazzskabrass is een nieuwe achtkoppige formatie, opgericht door de Winsumers John Vaneman en Heine van Calker. De band speelt een vrolijke mix van ska, blues en jazz met een stevig New Orleans sausje. De vooral in de zeventiger jaren befaamde Dirty Dozen Brassband en het New York Ska Jazz -orkest zijn hun grote voorbeelden. Het repertoire loopt van bewerkingen van bekende popnummers van onder anderen Dr. John, historische blues-hits van Thelonius Monk via ska-ritmes naar swingende jazz standards van Duke Ellington en Dave Brubeck.

In de pauzes speelt HERBIEBLUES. Herbie (Harbert Grezel) speelt al 25 jaar mondharmonica. Als muzikant speelde hij onder andere in High Temperature en The Blues Kings. Onder meer geïnspireerd door Louis Jordan, Little Walter en Sonny Terry speelt en zingt Herbie de Blues!

In 2013 was Herbie de winnaar van de Dutch Blues Challenge en in 2015 won hij het NK Straatmuzikanten. Zijn muziek laat zich het best kenmerken als New Old Stock Blues. Als HerbieBlues (Harmonica one-man band) treedt Herbie op in het hele land. Hij treedt ook op als duo met Raymond (Guitar Ray) Nijenhuis. Met de band Snikhait speelt Herbie Groningstalig repertoire.

Dat Herbie “in de muziek” zou gaan, ligt in zijn genen besloten. Zijn betovergrootvader was Melle Zwerver (Wolvega, 2 augustus 1845), wellicht een van de eerste straatmuzikanten van Nederland. Hij deed zijn naam eer aan en werd ontelbare malen veroordeeld wegens het spelen zonder vergunning.

Kaarten kosten € 10,00 in de voorverkoop en € 12,50 aan de kassa. Bezoek voor meer informatie de website www.mensswingesweer.nl !

Vanwege Open Monumentendag zijn kerk en molen de hele middag te bezichtigen!