Lauwersland Online - Kap van molen Hollands Welvaart in Mensingeweer op 22 november teruggeplaatst

Kap van molen Hollands Welvaart in Mensingeweer op 22 november teruggeplaatst

Op woensdag 22 november wordt de kap van molen Hollands Welvaart in Mensingeweer teruggeplaatst.

De werkzaamheden vinden plaats van 07:30 uur tot ongeveer 15:00 uur. In de tussenliggende tijd zal de Molenweg wegens de werkzaamheden gestremd zijn.

De restauratie

Het restauratieplan is gemaakt door Van Reeuwijk Bouwmeester uit Arum. Aan de bovenkant van de romp hebben herstellingen plaatsgevonden waardoor het noodzakelijk was dat de kap afgelopen september verwijderd werd. Ook zijn de fokken van het gevlucht vernieuwd. Deze winter worden de roeden gerestaureerd zodat ze in het voorjaar van 2018 teruggeplaatst kunnen worden.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door het molenmakersbedrijf De Molenmakers uit Tzummarum.

De vrijwillige molenaars kunnen na de restauratie weer bezoekers ontvangen. De restauratie is mogelijk gemaakt dankzij een restauratiesubsidie van de Provincie Groningen.

Molen Hollands Welvaart

Molen Hollands Welvaart is een authentieke achtkantige Groninger stellingmolen die sinds 1855 midden in het dorp staat. Bijzonder is ook de complete en originele inrichting. Naast malen kan deze molen ook pellen. Door gerst te pellen wordt het gort. Aan het eind van de negentiende eeuw was nagenoeg al het gort afkomstig van Groninger molens.

De heer Spoelman was de laatste beroepsmolenaar van molen Hollands Welvaart. Sinds 2014 is Het Groninger Landschap eigenaar van de molen. Tegenwoordig wordt de molen draaiend gehouden door een team van vrijwilligers.


Lauwersland Online - Kap van molen Hollands Welvaart in Mensingeweer op 22 november teruggeplaatst


Over Het Groninger Landschap

Het Groninger Landschap beschermt, behoudt en beheert een belangrijk deel van de Groningse natuur, Gronings historisch erfgoed en maakt zich sterk om de identiteit van ons prachtige landschap te bewaren.

Groningen heeft vele rijkdommen. Sommige schatten staan er al eeuwen, zoals de glorieuze Ennemaborgh en de voorname Coendersborch. Andere rijkdommen ontstaan door natuurontwikkeling zoals in Polder Breebaart en de Kropswolderbuitenpolder. Al die rijkdommen zijn het waard om te behouden en te beschermen.

Bezoek voor meer informatie de website www.groningerlandschap.nl !

Credits: © Het Groninger Landschap
Bovenste foto: © Lauwersland Online
Onderste foto: © Het Groninger Landschap