LAUWERSLAND ONLINE - MUSEUMWEEKEND - ONTDEK GRONINGS ERFGOUD OP LANDGOED VERHILDERSUM

Museumweekend: ontdek Gronings Erfgoud op Landgoed Verhildersum

Van kleurrijke Ploegschilderijen, 19e-eeuwse bruidsjaponnen en orgelmuziek tot een 19e-eeuwse ploeg: ontdek Gronings Erfgoud op Landgoed Verhildersum in Leens tijdens het Museumweekend op zaterdag 14 en zondag 15 april. 

In de 19e eeuw, de periode die op Landgoed Verhildersum centraal staat, was het Gronings Goud, in dubbele betekenis, belangrijk voor het Groninger platteland. Het Gronings Goud verwijst naar het goudgele koren die een grote welvaart bracht, maar ook naar de rijke sieraden en dan met name de oorijzers die gedragen werden. Door middel van deze gouden, soms verguld of zilveren of zelfs koperen oorijzers en de bijbehorende sieraden, werd de welstand van de draagster geshowd. Het oorijzer met bijbehorende stiften, voorhoofdsplaat, mutsenspelden en mutsen, waaronder de sierlijke kanten floddermuts,waren een wezenlijk onderdeel van de dracht in de 19e eeuw. Aangevuld met prachtige colliers, oorhangers, ringen, beugeltas, chatelaine, enzovoort. Verhildersum bezit een grote uitgebreide textielcollectie, waarvan de dracht en de oorijzers met sieraden een belangrijk aandeel vormen. In de expositie in de Museumboerderij kunt u hier een deel van bewonderen. Dit jaar staan trouwjaponnen en doopjurken centraal in de deelexpositie “Feest”.


LAUWERSLAND ONLINE - MUSEUMWEEKEND - ONTDEK GRONINGS ERFGOUD OP LANDGOED VERHILDERSUM

Jan vd Zee – Landschap met koeien en korenschoven


Kleurendrift op het Hogeland

Maar erfgoed kan ook iets heel anders zijn. Bijvoorbeeld in de pas geopende expositie “Kleurendrift op het Hogeland”, met prachtige schilderijen van landschappen en landleven, gemaakt door leden van Kunstkring De Ploeg, die dit jaar honderd jaar bestaat. Ontdek en beleef aan de hand van ruim 30 kleurrijke werken van ploegschilders van het eerste uur het Groninger land. Met onder andere een aantal nog niet eerder geëxposeerde werken. De schilderijen van landschappen en landleven geven een prachtig en kleurrijk beeld. Na deze expositie in het Koetshuis, ziet u het landschap met andere ogen.

Aan tafel bij…

En stap even terug in de tijd. Bezoek de sfeervolle, volledig ingerichte Borg en het eenvoudige Arbeidershuisje en ervaar hoe de bewoners hier leefden. De rijkdom, pracht en praal van de Borg naast de eenvoud van het Arbeidershuisje. Of schuif letterlijk aan tafel bij de borgbewoners, het boerengezin en het arbeidersgezin in de expositie “Aan tafel bij…” in de Museumboerderij en ontdek de tafelcultuur in de 19e eeuw.

Dit Gronings Erfgoed is een verborgen schat in het Groningerland. Speciaal tijdens het Museumweekend wordt het secretaireorgel in de Borg ‘s middags bespeelt. Niet alleen binnen, ook buiten is er veel te beleven. De prachtige oprijlaan, singels, borgtuin met onder andere beelden van Eddy Roos, de boomgaard met historische fruitrassen en de landerijen met historische landbouwgewassen en blaarkop- en lakenvelder koeien. Dit alles hoort bij het levende erfgoed, en vormt een wezenlijk onderdeel van het landgoed.


Landgoed Verhildersum
Wierde 40
9965 TB Leens
telefoon: 0595 – 571 430

Datum: zaterdag 14 en zondag 15 april 2018
Tijd: 10:30 en 17:30 uur

Bezoek de website www.verhildersum.nl en volg het landgoed ook op Facebook en Twitter !


Over Landgoed Verhildersum

Op het Hogeland, in het Noordwesten van de provincie Groningen, vlakbij het Lauwersmeergebied en de Waddenzee, ligt het dorp Leens. Deze prachtige plek wordt omringt door oude bomen, eindeloze akkers, kronkelende kanalen, wierden en borgen. Hier, aan de rand van het dorp, ligt Landgoed Verhildersum.

Deze wereld van geschiedenis en cultuur, 32 hectare groot, vertelt het verhaal van het 19e-eeuwse Hogeland. Laat u verrassen en meenemen in een wandeling door het verleden, over de aloude landadel en nieuwe borgbewoners, de rijke boerenstand en de arme landarbeiders. Kortom: van de vele facetten van de geschiedenis, die voor ieder iets moois verborgen houdt. Ontdek, alleen of met vrienden en/of familie, de verhalen en bijzonderheden van het verleden en laat ze tot leven komen op Landgoed Verhildersum.

Het landgoed is van april tot en met oktober, van dinsdag tot en met zondag, van 10:30 tot 17:00 uur geopend.