Lauwersland Online - Onderzoek naar gecrashte B17 bommenwerper in de Dollard

Onderzoek naar gecrashte B17 bommenwerper in de Dollard

In december 1943 is een bommenwerper, type Vickers Wellington, neergestort in de Dollard. Aan boord waren vier Amerikaanse bemanningsleden. Drie personen zijn gevonden, de vierde persoon zit naar alle waarschijnlijkheid nog in het wrak. Hier wordt momenteel onderzoek naar gedaan. Het wrak ligt in het gedeelte van de Dollard dat in eigendom is van Het Groninger Landschap.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft samen met de Nederlandse Luchtmacht en Marine het gebied bezocht om een indruk te krijgen van de terreingesteldheid. Komend voorjaar wordt er met een vaartuig met diepgang van slechts 40 centimeter gevaren op de vermoedelijke locatie van het wrak. Dit Amerikaanse vaartuig is uitgerust met een soort metaaldetector die tot 8 meter onder water kan waarnemen. Mocht het vliegtuig worden gedetecteerd dan worden plannen gemaakt om het in een later stadium te bergen.

Aan de rand van de Dollard, in het gehucht Fiemel, stond zwaar geschut om Emden te beschermen. Mogelijk is het vliegtuig door één van deze kanonnen naar beneden gehaald.


Lauwersland Online - Onderzoek naar gecrashte B17 bommenwerper in de Dollard


Over Het Groninger Landschap

Het Groninger Landschap beschermt, behoudt en beheert een belangrijk deel van de Groningse natuur, Gronings historisch erfgoed en maakt zich sterk om de identiteit van ons prachtige landschap te bewaren.

Groningen heeft vele rijkdommen. Sommige schatten staan er al eeuwen, zoals de glorieuze Ennemaborgh en de voorname Coendersborch. Andere rijkdommen ontstaan door natuurontwikkeling zoals in Polder Breebaart en de Kropswolderbuitenpolder. Al die rijkdommen zijn het waard om te behouden en te beschermen.

Bezoek voor meer informatie de website www.groningerlandschap.nl !

© Het Groninger Landschap