Lauwersland Online - Ontdek Gronings Erfgoud op Landgoed Verhildersum

Ontdek Gronings Erfgoud op Landgoed Verhildersum

In de 19e eeuw, de periode die op Landgoed Verhildersum in Leens centraal staat, was het Gronings Goud, in dubbele betekenis, belangrijk voor het Groninger platteland.

Het Gronings Goud verwijst naar het goudgele koren die een grote welvaart bracht, maar ook naar de rijke sieraden en dan met name de oorijzers die gedragen werden. Door middel van deze gouden, soms verguld of zilveren of zelfs koperen oorijzers en de bijbehorende sieraden, werd de welstand van de draagster geshowd. Het oorijzer met bijbehorende stiften, voorhoofdsplaat, mutsenspelden en mutsen, waaronder de sierlijke kanten floddermuts, waren een wezenlijk onderdeel van de dracht in de 19e eeuw. Aangevuld met prachtige colliers, oorhangers, ringen, beugeltas, chatelaine, enzovoort. Verhildersum bezit een grote uitgebreide textielcollectie, waarvan de dracht en de oorijzers met sieraden een belangrijk aandeel vormen. In de expositie Gronings Erfgoud kunt u hier een deel van bewonderen.

Maar erfgoed kan ook iets heel anders zijn. Bijvoorbeeld de interieurstukken die na 100 jaar terug zijn op Verhildersum. Stap even terug in de tijd en ervaar hoe de Borg honderd jaar geleden ingericht was. Of bezoek de sfeervolle, volledig ingerichte Borg en het eenvoudige arbeidershuisje en ervaar hoe de bewoners hier leefden. De rijkdom, pracht en praal van de borg naast de eenvoud van het arbeidershuisje.

Dit Gronings Erfgoed is een verborgen schat in het Groningerland. Niet alleen binnen, ook buiten is er veel te beleven. De prachtige oprijlaan, singels, borgtuin met onder andere beelden van Eddy Roos, de boomgaard met historische fruitrassen en de landerijen met historische landbouwgewassen en blaarkop- en lakenvelder koeien. Dit alles hoort bij het levende erfgoed, en vormt een wezenlijk onderdeel van het landgoed.

Verborgen rijkdom, Wereldlijke macht en Kerkelijke pracht is de titel van de expositie in de Museumboerderij. Deze tentoonstelling waar muziek in zit, is in samenwerking met Stichting Hinszorgel Leens tot stand gekomen. Het verteld het verhaal van de kostbare inventaris van de Groninger kerken, kloosters en borgen en is gecentreerd rond een muzikaal thema, waarbij veel aandacht wordt gegeven aan orgels, orgelbouw en orgelmuziek. Het beroemde Hinszorgel in Leens is in 1733 in opdracht van Anna Habina Lewe, douairière Tjarda van Starkenborgh, borgvrouwe van Verhildersum, gebouwd door Albertus Anthonie Hinsz. Tijdens de zomerperiode worden op dit orgel in de Petruskerk concerten gegeven.

Ontdek dit Gronings Erfgoed tijdens speciale rondleidingen op zaterdag 8 april. De rondleidingen starten om 13:30 en 15:30 uur bij het Koetshuis. Er zijn telkens twee groepen, waaraan maximaal 15 personen per groep kunnen deelnemen. U kunt gratis deelnemen als u in het bezit bent van een geldig entreebewijs.

[hr]

Landgoed Verhildersum
Wierde 40
9965 TB Leens
telefoon: 0595 – 571 430

Datum: zaterdag 8 april 2017
Tijd: 13:30 en 15:30 uur

Bezoek voor meer informatie de website www.verhildersum.nl !

Het landgoed is van april tot en met oktober, van dinsdag tot en met zondag, van 10:30 tot 17:00 uur geopend.