Lauwersland Online - Overdracht Molen De David aan Openluchtmuseum Het Hoogeland

Overdracht Molen De David aan Openluchtmuseum Het Hoogeland

Op vrijdag 9 juni wordt Molen De David officieel overgedragen aan Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum.

Met de overdracht is de restauratie van de kleinste houtzaagmolen van Nederland afgerond. Daarnaast wordt op die datum een nieuwe, digitale presentatie aan de molen toegevoegd. Museumbezoekers ontvangen daarmee uitgebreide informatie over de molen op hun smartphone of tablet.

Ruim vijf jaar geleden werd stichting Behoud Molen De David opgericht, met als doel om de kleinste houtzaagmolen van Nederland te restaureren en een plek te geven op het terrein van Openluchtmuseum Het Hoogeland. Dat doel is enkele jaren geleden behaald. Daarnaast is een groep vrijwilligers opgeleid om de molen te kunnen bedienen. Tot slot is nu ook een miniwebsite ontwikkeld, waarmee bezoekers van alle leeftijden en met uiteenlopende interesses informatie over de molen krijgen aangeboden. Daarmee is nu het moment gekomen om de molen officieel over te dragen aan het openluchtmuseum.

Bewegend

De miniwebsite is een innovatieve techniek om museumbezoekers beter te informeren over de gebouwen op het museumterrein. In het geval van De David vertelt de website over de ontwikkeling van de molentechniek, de geschiedenis van molens en het gebruik van windkracht in het verleden en in de toekomst. Naast teksten, biedt de site bewegende beelden van De David, maar ook van moderne windmolens in de Eemshaven. Een apart, educatief kindergedeelte leert op speelse wijze over wind, molens en technische vernieuwing.

Opheffen

Na de overdracht van de molen zal stichting Behoud Molen De David nog wat administratieve zaken afhandelen en zichzelf na de zomer opheffen. Openluchtmuseum Het Hoogeland wordt dan de trotse eigenaar van een bijzondere molen met een spannende geschiedenis.