Admiraliteitsdagen

donderdag 27 juli 2017

Vlaggenactie Admiraliteitsdagen Dokkum van start

Lauwersland Online - Vlaggenactie Admiraliteitsdagen Dokkum van start

Op de plek waar de Admiraliteitsdagen over precies zes weken losbarst, is vanmiddag het startsein gegeven voor de vlaggenactie van de organisatie.

Voorzitter Jan-Michiel van der Gang van de Admiraliteitsdagen heeft de eerste vlag overhandigd aan Frits Bangma en Henk Hoeksma van de gemeente Dongeradeel. Zij hesen de vlag meteen in top bij het stadshuis, het hoogste punt van Dokkum, en vragen buurtgenoten dit voorbeeld te volgen.

Inwoners van Dokkum en omstreken kunnen namelijk een bijzondere prijs winnen door zo veel mogelijk vlaggen op te hangen. Deelnemende straten die volledig blauw kleuren met Admiraliteitsvlaggen maken kans op een feestelijke Burgerparty voor de hele buurt, compleet verzorgd door Albert Heijn en de Dokkumer Vlaggen Centrale (zie www.dvc.nl/burgerparty).

Wie nog geen Admiraliteitsvlag heeft, kan terecht bij de Albert Heijn in Dokkum of Damwâld. De vlaggen zijn ook online verkrijgbaar via www.dvc.nl. Daarnaast gaat mascotte Adje de Admiraal in augustus met een team op stap om zo veel mogelijk mensen van vlaggen te voorzien. Samen maken de inwoners van Noordoost-Friesland er een echte vlaggenregio van.

Op de foto: In het bijzijn van Appie van de Albert Heijn, Adje de Admiraal en vertegenwoordigers van de Albert Heijn Dokkum/Damwâld en Dokkumer Vlaggen Centrale overhandigt Jan-Michiel van der Gang de eerste vlag aan Frits Bangma en Henk Hoeksma van de gemeente Dongeradeel die de vlag hoog in top hijsen.

Foto: © Nanne Nicolai

dinsdag 25 juli 2017

Eerste Speciaalbierproeverij in Grote Kerk voor échte liefhebbers

Lauwersland Online - Eerste Speciaalbierproeverij in Grote Kerk voor echte liefhebbers

In de Grote Kerk in Dokkum vindt op zaterdag 9 september -tijdens de Admiraliteitsdagen- voor het eerst een Speciaalbierproeverij plaats. Bierbrouwers uit het Noorden zijn uitgenodigd om hun speciale bier te laten proeven aan liefhebbers.

Drijvende krachten achter de Speciaalbierproeverij zijn Beau de Bruin en Berend Wouda. Beau de Bruin heeft al jaren een passie voor speciaal bier. "Ik vind het vooral leuk om de smaak te herkennen. Er zijn zo veel verschillende soorten bier en je komt alle smaken tegen, van koffie, chocolade en karamel tot fruit. Elk bier is bitter aan het eind. Daarom moet je bier tijdens de proeverij -in tegenstelling tot wijn- doorslikken om die bittere smaak achter op de tong te proeven.", vertelt Beau de Bruin.

In de Grote Kerk is plaats voor zes brouwerijen die elk meerdere soorten bier meenemen. Deze brouwsels kunnen geproefd worden uit een speciaal glas waarop "Dockumer biergilde" staat gedrukt. Het biergilde is vorig jaar onder andere opgericht om de rijke biergeschiedenis van Dokkum te promoten. Deze Speciaalbierproeverij in de Grote Kerk past daar mooi bij.

Bonifatiusbier

Brouwerij Bonifatius 754 mag tijdens de proeverij uiteraard niet ontbreken met het Dokkumer Bonifatiusbier. Dit bier -een initiatief van Berend Wouda, Frank van Dijk en Remco van Dijk- is speciaalbier met veel historie. Het Bonifatius Bier Maerte Saison dat ooit in Dokkum werd gebrouwen, was eeuwen geleden één van de populairste bieren van Fryslân. Dat kwam mede dankzij het heldere water uit de Bonifatiusbron. Acht Guldens Bier -eveneens van Brouwerij Bonifatius 754- is een donker speciaalbier en verwijst naar de hoge prijs die men vroeger per vat moest betalen voor dit uiterst smaakvolle en complexe brouwsel. Bijzonder is dat het Bonifatiusbier vroeger werd gebrouwen in de Bonifatiusabdij op de Markt, vlakbij de plek waar deze eerste Speciaalbierproeverij wordt gehouden.

Bier met een verhaal

Ook de Grutte Pier Brouwerij uit Leeuwarden is tijdens de Speciaalbierproeverij in Dokkum van de partij. Dit bier -vernoemd naar onze Friese volksheld- is eveneens met passie gemaakt. De brouwers zullen met hun verschillende soorten bier in de Grote Kerk aanwezig zijn. Verder laat het Brouwdok uit Harlingen graag verschillende soorten speciaalbier aan de bezoekers proeven. Of zullen ze hun naam deze dag voor één keer veranderen in BrouwDok’m? Dan is er nog het "bjusterbaarlik lekkere bier uit Burgum", Kâld Kletske van Brouwerij De Hoge Stins en "It lulke wiif" is er natuurlijk ook bij. Dan is er nog ruimte over voor één brouwerij in de Grote Kerk. De organisatie zoekt hiervoor nog een geschikte kandidaat uit het Noorden.

Wat: Speciaalbierproeverij
Waar: Grote Kerk, Markt, Dokkum
Wanneer: zaterdag 9 september van 16:00 tot 20:00 uur tijdens de Admiraliteitsdagen
Wie: voor echte bierliefhebbers, 18+
Waarom: Omdat bier weer helemaal "hot" is in Dokkum!

Tekst: © Klasina van der Werf

maandag 24 juli 2017

De kracht van de Admiraliteitsdagen

Lauwersland Online - De kracht van de Admiraliteitsdagen

Ze zijn allebei wereldberoemd in Dokkum en delen één gezamenlijke passie: de Admiraliteitsdagen. Burgemeester Marga Waanders van de gemeente Dongeradeel en voorzitter Jan-Michiel van der Gang van de Stichting Admiraliteitsdagen stonden samen aan de wieg van hét maritieme festival van het Noorden. Dat schept een band.

Jan-Michiel: "Wat betekenen de Admiraliteitsdagen eigenlijk voor onze regio, of is het gewoon een leuk feestje op het water?"

Marga Waanders: "Het is meer. Veel meer. Het is een unieke beleving van Dokkum en we leren er veel van, niet alleen tijdens de Admiraliteitsdagen zelf, maar juist ook in aanloop naar het evenement toe. Vooral in de laatste weken voel je de spanning stijgen. Mensen hebben het erover. En je ziet hoe het bijzondere podium op het water steeds groter wordt. Dus, om op je vraag terug te komen. De Admiraliteitsdagen beteken veel voor deze regio. Het geeft ons zelfvertrouwen."

Jan-Michiel: "Je merkt ook dat het een feest voor iedereen is. Laatst zag ik een man met een vlaggetje van de Admiraliteitsdagen op zijn scootmobiel. ‘It is ús feest’, zei hij. Dat vind ik prachtig."

Marga Waanders: "Het is echt een feest voor iedereen, want iedereen wordt er bij betrokken. De kinderen gaan samen een lied zingen, de dorpen doen mee met de Dorpenslag en de Markol is er weer bij, het schip voor mensen met een beperking. Ik krijg ook heel veel positieve reacties van collega’s uit de rest van de provincie. Steeds meer mensen weten dat er in september wat bijzonders gebeurt in Dokkum. En het mooie is, het decor is er al, je hoeft niks aan te kleden. Want deze unieke locatie in de binnenstad, daar kan niks tegenop."

Jan-Michiel: "Ook het bedrijfsleven gelooft er in. Meer dan 200 bedrijven steunen ons."

Marga Waanders: "Dat heeft denk ik met het sterke imago van de Admiraliteitsdagen te maken. We onderscheiden ons met de kwaliteit van het festival. Ieder jaar wordt er weer iets nieuws aan het programma toegevoegd. Ook overdag. Ik ben wel benieuwd, wat is er dit jaar nieuw?"

Jan-Michiel: "De Markt wordt dit jaar heel bijzonder. Zo is er een reuzenrad en een circustent met een tweede podium. Hier treden bands op die ook op Lowlands staan en daaromheen zijn diverse foodtrucks te vinden waar mensen terecht kunnen voor lekker eten."

Marga Waanders: "Dat tweede podium is voor ons erg belangrijk vanwege de veiligheid. Op die manier verspreiden de mensen zich meer door de stad. We proberen de veiligheid van de bezoekers zo goed mogelijk te borgen, zonder afbreuk te doen aan het feestelijk karakter. Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren, maar dat risico loop je altijd en overal. Als je geen risico wilt lopen, kun je nooit meer iets organiseren. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Jan-Michiel: "Volgens de politie verlopen de Admiraliteitsdagen altijd zo goed omdat het een soort familiefeest is voor alle generaties. De sociale controle is daardoor hoog. We vieren dit feest met elkaar, maar ook onafhankelijk van elkaar. De kinderen slapen bij opa’s en oma’s, zodat de papa’s en mama’s nog naar de afterparty kunnen om weer even jong te zijn. En de volgende ochtend zie je de grootouders weer met hun kleinkinderen naar de openluchtdienst gaan. De bezoekers ervaren dat misschien als vanzelfsprekend, maar eigenlijk is die saamhorigheid tijdens zo’n weekend heel bijzonder."

Marga Waanders: "Juist omdat het maar één weekend per jaar is, blijft het bijzonder. Mensen moeten het echt jammer vinden dat het afgelopen is. Dan ben je op het hoogtepunt gestopt. En als ze dat gevoel vasthouden, komen ze graag naar Dokkum terug."

Jan-Michiel: "En dát is onze opzet. Iedereen is hier welkom. Tijdens de Admiraliteitsdagen… en de rest van het jaar."

Grote vraag is: Wat is de kracht van het succes van de Admiraliteitsdagen?

Jan-Michiel: "Ik denk dat de kracht van het succes onze samenwerking is. Die is hier heel bijzonder. We houden elkaar scherp en we hebben begrip voor elkaars standpunten."

Marga Waanders: "Soms moeten we op zoek naar andere oplossingen, maar we komen er altijd uit. Als er maar genoeg draagvlak en goed overleg is, dan kun je een hoop mooie dingen doen."

Jan-Michiel: "Ik denk dat wij in deze regio een mooi voorbeeld zijn van hoe je met elkaar zou moeten samenwerken. Wat ik wel spannend vind is hoe het er over vijf jaar met de Admiraliteitsdagen voor zal staan. Het borgen van de continuïteit vind ik steeds spannender worden."

Marga Waanders: "Het is de kunst om de adrenaline van deze groep vrijwilligers weer over te dragen op nieuwe mensen. Nieuwe energie is juist ook goed. Iedereen wil graag bij het succes van de Admiraliteitsdagen horen. Daarmee zeg ik niet dat het allemaal vanzelfsprekend is wat er gebeurt, maar het voortbestaan van de Admiraliteitsdagen is het laatste waar ik over in zit als burgemeester."

Tekst & foto: © Klasina van der Werf