Lauwersland Online - Pingoruïne Bolmeer weer zichtbaar

Pingoruïne Bolmeer weer zichtbaar

Afgelopen jaar heeft Het Groninger Landschap in samenwerking met Landschapsbeheer Groningen onderzoek gedaan naar de oude structuur van pingoruïne Bolmeer in Zevenhuizen.

Pingoruïnes zijn meer dan tienduizend jaar geleden ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Het landijs reikte toen niet tot Nederland, maar het was wel koud. In de bevroren bodem ontstonden zogeheten pingo’s. Bij het Bolmeer kwam het water, dat in Drenthe in de grond was gezakt, naar boven. Het bevriezende grondwater tilde de bevroren grond op, waardoor een bolvormige heuvel van ijs ontstond. Na de ijstijd ging het dooien en de laag grond die de heuvel bedekte schoof aan alle kanten naar beneden. Hierdoor ontstond een laagte met daarin een meertje – het Bolmeer.

Het Bolmeer was een bijna onvindbare parel in het landschap die niet toegankelijk was. Afgelopen winter is deze pingoruïne weer zichtbaar gemaakt. Door het herstellen van de oude structuur is er een positief effect op de waterkwaliteit en dus voor het leven in en rondom het water.

Bezoekers kunnen deze parel nu van dichtbij bekijken door een wandeling te maken rondom het Bolmeer. Om wandelaars te informeren over het ontstaan van deze pingoruïne zal er dit jaar ook een informatiepaneel worden geplaatst.

Het herstel en beleefbaar maken van dit project is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen.

[hr]

Het Groninger Landschap

Het Groninger Landschap beschermt, behoudt en beheert een belangrijk deel van de Groningse natuur, Gronings historisch erfgoed en maakt zich sterk om de identiteit van ons prachtige landschap te bewaren.

Groningen heeft vele rijkdommen. Sommige schatten staan er al eeuwen, zoals de glorieuze Ennemaborgh en de voorname Coendersborch. Andere rijkdommen ontstaan door natuurontwikkeling zoals in Polder Breebaart en de Kropswolderbuitenpolder. Al die rijkdommen zijn het waard om te behouden en te beschermen.

Bezoek voor meer informatie de website www.groningerlandschap.nl !

© Het Groninger Landschap