Ploegdag met paarden en oude trac­toren op Land­goed Ver­hil­dersum in Leens

Lauwersland Online - Ploegdag met paarden en oude tractoren op Landgoed Verhildersum in Leens

Foto: © Land­goed Verhildersum

Op zaterdag 1 oktober worden de lan­de­rijen van Land­goed Ver­hil­dersum in Leens win­ter­klaar gemaakt. Vanaf 10:00 uur worden de paarden voor de ploeg gespannen en de oude trac­toren gestart om dit karwei te klaren. U bent van harte welkom om deze klus bij te wonen. De akkers liggen bij de par­keer­plaats aan de west­kant van Verhildersum.

Nos­talgie

Vroeger was paar­den­kracht onont­beer­lijk op de boer­derij. Tot de mecha­ni­satie zijn intrede deed, waren man en paard vrijwel onaf­schei­de­lijk. Zeker voor het zwaar­dere werk werden één of meer­dere paarden voor de werk­tuigen gespannen. De paarden werden hier­voor spe­ciaal gefokt en op karakter en trek­kracht uitgezocht.

Rond de jaren ’50 namen trac­toren steeds meer het werk van de paarden over. Nu is het een bij­zonder schouw­spel om boer en paard te zien samenwerken.

Op zaterdag 1 oktober zullen vrij­wil­li­gers, de paarden en oude trac­toren het land ploegen zodat vol­gend voor­jaar weer gezaaid en geoogst kan worden.

Extra infor­matie

Bij erg veel regen kan het ploegen niet door­gaan. Kijk daarom voor actuele infor­matie op de web­site www.verhildersum.nl/agenda.

Land­goed Verhildersum
Wierde 40
9965 TB LEENS
Tele­foon: 0595 – 571 430

Bezoek voor meer infor­matie de web­site www.verhildersum.nl

Meer nieuws en activiteiten