Lauwersland Online - Reddingboot Gebroeders Luden

Reddingboot Gebroeders Luden

De reddingboot Gebroeders Luden is één van de 5 boten van het type Carlot. De Gebroeders Luden meet 21 bij 4 meter en is in 1965 gebouwd op de werf van de Gebroeders Niestern te Delfzijl en is bekostigd uit het legaat van de heer J.W.A. Luden naar aanleiding van het verdrinken van diens broer Hendrik in de Noordzee op 21 juli 1924.

Zij kwam in 1965 in de vaart op het station Oostmahorn als opvolger van de legendarische zelfrichtende reddingboot Insulinde. De voortstuwing gebeurt door middel van twee 8 cilinder Kromhoutmotoren Type 8TS117.

Toen in 1969 de Lauwerzee werd afgesloten, is de Gebroeders Luden naar Lauwersoog verhuisd. In 1996 werd een snellere reddingboot op Lauwersoog gestationeerd en werden de Gebroeders Luden en twee zusterschepen verkocht aan de IJslandse reddingmaatschappij (ICE-SAR).

Na 9 jaar IJsland kwam de Gebroeders Luden terug naar waar zij hoort: Lauwersoog. In 2006 werd de Stichting tot Behoud opgericht en de Gebroeders Luden aangekocht van de KNRM. Met in de KNRM-periode 967 geredden en in totaal 40 dienstjaren is ze nu met pensioen.


Reddingboot Gebroeders Luden
Haven 20
9976 VN Lauwersoog

Bezoek voor meer informatie de website www.gebroeders-luden.nl !


Lauwersland Online - Reddingboot Gebroeders Luden


De Gebroeders Luden is te huur voor diverse activiteiten:

• Culturele vaartochten
• Familiefeestjes
• Teambuilding
• Asverstrooiing op zee
en meer…