Lauwersland Online - Ruim dertigduizend bezoekers voor de Dag van de Garnaal

Ruim dertigduizend bezoekers voor de Dag van de Garnaal

De Dag van de Garnaal, die vandaag van 10:00 tot 17:00 uur werd gehouden op het haventerrein en in de visafslag op Lauwersoog, is door ruim dertigduizend bezoekers bezocht.

“Betere promotie kun je niet hebben.”, was één van de vele positieve reacties die op social media werd gegeven. De gigantische voorraden verse vis en garnalen ging snel over de toonbank en raakten zelfs uitverkocht. Een boven verwachting groot succes, dat was de conclusie van het bestuur van de Stichting Promotie Lauwersoog.

De officiële opening werd gehouden op het grote podium in de visafslag. Na toespraken van onder anderen Peternel Looze, voorzitter van de Stichting Promotie Lauwersoog, werd de vlag door de Zoutkamper Garnalenkoningin Hillechien Zuidersma rond 10:00 uur in top gehesen waarna iedereen kon genieten van alle activiteiten.

Lauwersoog en Zoutkamp zijn gezamenlijk toonaangevend in garnalenaanvoer. Er is het afgelopen jaar genoeg gebeurd in garnalenland en ook voor de komende jaren staat er nog genoeg op stapel. Bedreigingen alom: gesloten gebieden op zee, aanlandplicht, windmolenparken, boorplatforms, kabels en gasleidingen enzovoort, enzovoort. De zee wordt steeds kleiner voor de visserman en die visserman wordt steeds vaker gezien als “verstoorder van het ecosysteem op zee”, wat een pertinent onjuist beeld is.

Op de Dag van de Garnaal konden de vele bezoekers zelf zien, proeven en beleven; alles van de maritieme sector, en centraal de visserij, werd uit de kast gehaald. Zo kon men meevaren op diverse garnalenkotters en de sportvisboot M.S. Tender, zelf verse garnalen kopen en natuurlijk proeven… en dat werd volop gedaan. De verse vismarkt was onvoorstelbaar in trek. Iedereen liet zich de gebakken scholfile goed smaken. Maar ook de garnalen, schar, kabeljauw, kabeljauwfile en haring waren bijna niet aan te slepen. De gehele dag werden er garnalen gepeld door medewerkers van Visserijmuseum Zoutkamp.

Ook de Reddingbootdag van het KNRM-station op Lauwersoog trok ongekende belangstelling. Maar ook de braderie, shantykorenfestival en rondvaarten waren zeer in trek. Samen met nog vele andere activiteiten werd de Dag van de Garnaal een echt dagje uit voor het hele gezin!

Lauwersland Online - Ruim dertigduizend bezoekers voor de Dag van de Garnaal

De Stichting Promotie Lauwersoog spreekt over een ongekend succes. “We hadden nooit verwacht dat er zoveel mensen naar de haven zouden komen. Gelukkig waren we goed voorbereid en verliep alles prima en zonder incidenten.” Ook de pendeldienst van en naar de haven werd zeer goed beoordeeld.

Een dergelijk evenement is alleen mogelijk dankzij de steun van talloze sponsoren en vrijwilligers. De stichting wil dan ook iedereen die een bijdrage heeft geleverd om deze dag tot een succes maken hartelijk bedanken.

Bezoek voor meer informatie over de Dag van de Garnaal de website www.dagvandegarnaal.nl !

Foto’s: © Jan Beets