Lauwersland Online - Tentoonstelling “Begraafgebruiken en Grafsymboliek” in Ulrum

Tentoonstelling “Begraafgebruiken en Grafsymboliek” in Ulrum

Van 19 oktober tot en met 4 november is de tentoonstelling “Begraafgebruiken en Grafsymboliek” te bezichtigen in de Schatkoamer (de voormalige openbare school) aan de Haarweg 1 in Ulrum.

De afgelopen maanden heeft de werkgroep, bestaande uit Jaap Tuma, ds. K.J.Pieterman, Henk Germeraad, Peter Oosterheerd en Anita Valkema, hard gewerkt om een mooie tentoonstelling neer te zetten.

Begraafgebruiken en Grafsymboliek

“Een tentoonstelling die de geschiedenis van het begraven en de gebruiken rondom begraven en rouw in beeld brengt in de gemeente De Marne. Naast teksten en foto’s zijn er ook bodemvondsten, graftrommels, rouwsieraden enz. te bewonderen. Belangrijk vinden wij ook dat men gewezen word op symbolen die op graven voorkomen, naast afbeeldingen is er natuurlijk ook de uitleg.”, aldus de werkgroep.

Verder is er aandacht voor de werkgroepen vrijwilligers die veel werk verrichten op de begraafplaatsen in onze gemeente. Ook de evenementen Licht op Herinnering (Leens), Herinneringsmoment (Ulrum) en Wereldlichtjesdag (Wehe – den Hoorn/Eenrum) en de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zijn een onderdeel van deze tentoonstelling.

Alle bestaande en inmiddels opgeheven begrafenis-/uitvaartverenigingen krijgen volop aandacht en uit het archief van deze verenigingen wordt het één en ander aan de tentoonstelling toegevoegd. Zo zijn er bijvoorbeeld oude notulen, oprichtingsakten, foto’s en kleding te zien. Ook een oude lijkkar en oude houten draagbaren worden tentoongesteld.

Uit het depot van Borg Verhildersum in Leens komen onder andere een hele oude lijkkist, graftrommels, rouwsieraden en kleding. Archeologisch Depot voor Bodemvondsten uit Nuis komt met prachtige oude items, zoals bijvoorbeeld gevonden urnen. MONUTA laat bijvoorbeeld herinneringssieraden, een kist in de kleuren van de Groninger vlag en de geschiedenis van een uitvaartondernemer zien.

De tentoonstelling kon niet worden gerealiseerd zonder ondersteuning van Loket Leefbaarheid, Rabobank Noordenveld West Groningen, Gemeente De Marne en de stichting Ulrum 2034.


Lauwersland Online - Tentoonstelling “Begraafgebruiken en Grafsymboliek” in Ulrum


Rondleidingen

Ds. K.G.Pieterman zal enkele rondleidingen verzorgen:

• Op vrijdag 20 oktober is er een rondleiding op de Historische begraafplaats Snakkeburen in Ulrum;
• Op vrijdag 27 oktober is er een rondleiding op de begraafplaats in Leens;
• Op donderdag 2 november is er een rondleiding op de Begraafplaats/kerkhof in Niekerk (De Marne).

De rondleidingen starten om 13:30 uur op de genoemde begraafplaats. Deelname is gratis maar een gift wordt op prijs gesteld.

Met de tentoonstelling is de Schatkoamer vaker geopend en de toegang tijdens de tentoonstelling is niet gratis. De entree bedraagt € 1,00 per persoon.

Data

Donderdag 19 oktober 13:00 – 16:00 uur
Vrijdag 20 oktober 13:00 – 16:00 uur
Zaterdag 21 oktober 13:00 – 16:00 uur

Donderdag 26 oktober 13:00 – 16:00 uur
Vrijdag 27 oktober 13:00 – 16:00 uur
Zaterdag 28 oktober 13:00 – 16:00 uur

Donderdag 2 november 13:00 – 16:00 uur
Vrijdag 3 november 13:00 – 20:00 uur
Zaterdag 4 november 13:00 – 19:00 uur


Lauwersland Online - Tentoonstelling “Begraafgebruiken en Grafsymboliek” in Ulrum


Op vrijdag 3 november langer geopend in verband met Licht op Herinnering op de begraafplaats aan de Achtervalge in Leens. Op zaterdag 4 november langer geopend in verband met Herinneringsmoment Ulrum op de Algemene Begraafplaats aan de Leensterweg in Ulrum.

Tijdens deze beide evenementen is de begraafplaats langer opengesteld. De paden worden verlicht door ruim 1000 kaarsjes. Voor iedereen is er de gelegenheid om even stil te staan bij een overledene, een kaarsje te branden op het graf van een dierbare, of op een speciaal ingerichte plek een kaarsje te branden voor overledenen die elders ten ruste zijn gelegd.

U kunt dus eventueel uw bezoek aan de tentoonstelling combineren met één van deze evenementen!


Schatkoamer Ollerom
Haarweg 1
9971 BN Ulrum