Lauwersland Online - Textieldagen Verhildersum: Wonen en Leven met Textiel

Textieldagen Verhildersum: Wonen en Leven met Textiel

Tijdens de Textieldagen op 27 en 28 mei op Landgoed Verhildersum in Leens staat textiel centraal, van woontextiel tot kleding, maar ook handwerktechnieken, lifestyle en styling.

Van historisch textiel tot de nieuwste mode. Om te zien, te ervaren, te leren, te voelen en te kopen. Een inspirerend weekend waar enthousiaste mensen laten zien wat hen bezighoudt en hoe u deze nieuwe ideeën kunt vormgeven en integreren in uw huis. Textiel loopt letterlijk en figuurlijk als een rode draad over het landgoed. En niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen zijn er speciale activiteiten georganiseerd.

Het bekende Textielweekend op Landgoed Verhildersum is uitgebreid. Met bijzondere standhouders, nieuwe onderwerpen, workshops, demonstraties, lezingen, rondleidingen, muziek en heel veel inspirerende ideeën. De activiteiten zijn over het landgoed verdeeld.

Ontdek bijvoorbeeld in de Museumboerderij hoe oude kostuums gemaakt en gedragen werden of wandel met een deskundige door de Borg en hoor allerlei wetenswaardigheden over wonen en textiel in de 19e eeuw. Bekijk de oude interieurstukken die nu na 100 jaar terug zijn op Verhildersum. Ontdek ons Gronings erfgoud.

Bij de Museumboerderij vindt u handwerkkraampjes met materiaal, maar ook met kant-en-klare producten zoals kleding en woonaccessoires. Of u nu van breien, haken, kantklossen, quilten, weven of vilten houdt, er is voor elk wat wils. Of u zelf aan de slag wilt of graag ideeën uitwisselt of een probleempje wilt overleggen met een geroutineerde handwerk(st)er, de enthousiaste standhouders vertellen u graag over hun handwerk, de technieken en patronen en delen zo hun kennis en ervaring met u. U kijkt uw ogen uit bij de diverse demonstraties. Laat u inspireren of schuif aan bij een workshop en ontdek een nieuwe techniek. Voor kinderen is er een workshop stempelen op textiel en bij het Arbeidershuisje kunnen ze “de wasch doen” en ervaren hoe oma vroeger de was deed. Ook leuk voor vaders en moeders. Binnen kunt u zien hoe het arbeidersgezin er rond 1900 woonde en werkte.

Bij en in de Borg staan een meubelstoffeerder, een interieurstylist en twee beeldend kunstenaars met voorbeelden en materiaal op het gebied van wonen, styling en lifestyle. Ze laten zien hoe oude technieken op een moderne manier toegepast kunnen worden en uw interieur kunnen verfraaien. Hoe bijvoorbeeld een stoel een gedaanteverwisseling kan ondergaan of  hoe je op een eenvoudige ondergrond hout of marmer kunt suggereren. Soms kun je op een eenvoudige manier of met wat accenten je interieur opfrissen. De interieurstylist kan u daar meer over vertellen.

Na een lezing over damast in de Museumboerderij krijgt u op de borgzolder nadere uitleg over dit materiaal. Voor velen een feest van herkenning, want menigeen heeft, vaak ongeweten, damast in huis. Op de zolder wordt ook gedemonstreerd hoe de was-behandeling er vroeger uitzag. Tijdens speciale rondleidingen krijgt u nog veel meer informatie over wonen en textiel in de Borg.

En wilt u meer weten over zijde, een zijdeplantage en over de natuurlijke en duurzame productie? Stap dan binnen bij de lezing “Zijde in Zuid-Afrika”. Er gaat dan een boeiende wereld voor u open.

Om de feestvreugde te verhogen is er livemuziek en ook de innerlijke mens wordt niet vergeten. Rust even uit in het Museumcafé met een kop koffie of thee met iets lekkers. En tussen de middag is er huisgemaakte soep en een heerlijk broodje verkrijgbaar.

[hr]

Landgoed Verhildersum
Wierde 40
9965 TB Leens
telefoon: 0595 – 571 430

Datum: zaterdag 27 en zondag 28 mei 2017
Tijd: 10:30 – 17:00 uur
Kosten: er geldt een toeslag van € 1,50 op de normale entreeprijs

Bezoek voor meer informatie de website www.verhildersum.nl !

Het landgoed is van april tot en met oktober, van dinsdag tot en met zondag, van 10:30 tot 17:00 uur geopend.