Lauwersland Online - Textieldagen Verhildersum: Wonen en Leven met Textiel

Textieldagen Verhildersum: Wonen en Leven met Textiel

Tijdens de Textieldagen op 27 en 28 mei op Landgoed Verhildersum in Leens staat textiel centraal, van woontextiel tot kleding, maar ook handwerktechnieken, lifestyle en styling.

Van historisch textiel tot de nieuwste mode. Om te zien, te ervaren, te leren, te voelen en te kopen. Een inspirerend weekend waar enthousiaste mensen laten zien wat hen bezighoudt en hoe u deze nieuwe ideeën kunt vormgeven en integreren in uw huis.

Is breien of haken uw passie? Borduurt u liever of houdt u van kunstige quilts? Vult u al uw vrije tijd met spinnen of weven? Klost u alles aan elkaar? Bent u liefhebber, beginner of gevorderde? Tijdens dit creatieve textielweekend “Wonen en Leven met Textiel” dat op 27 en 28 mei op Landgoed Verhildersum wordt gehouden, kunt u uw hart ophalen.

Ontdek de persoonlijk textielavonturen van de standhouders en wordt aangestoken door hun enthousiasme. Ze delen graag hun kennis, ervaring en kunde met u. Textiel geïnspireerd door de natuur, andere volken, de kunst of geschiedenis. Maar dan in een moderne uitvoering. Want handwerk is niet oubollig, maar het is creëren, ontspannen en genieten. En een inspiratiebron voor velen.

Handwerk: vroeger een ambacht en vooral nuttig. Wie herinnert zich niet de sokken breiende oma of moeder die tot in de late uurtjes achter de naaimachine kleding verstelt. Al werd het gezien als alleen nuttig, toch stelden de vrouwen hierin toch hun eer. Een stop moest zo mooi mogelijk en bijna niet te zien zijn. Borduren werd voornamelijk aangeleerd om wasgoed te kunnen merken. Voorbeelden kunt u zien in het museum.  En als u ziet welke prachtige borduurwerken er tijdens het textielweekend te zien zijn, dan beginnen uw vingers vast te kriebelen en wilt u zelf weer aan de slag.

Tegenwoordig is handwerk voor velen vrijetijdsbesteding, soms bezigheidstherapie, handwerk als uitlaatklep of om je hoofd leeg te maken. Vaak gaat het dan om vooral fraaie handwerken. Maar voor zowel de nuttige als de fraaie handwerken geldt dat we proberen de oude technieken en vormen zo te gebruiken dat ze door nieuwe toepassingen levend blijven. Kom dus ontdekken. Nieuwe technieken en materialen of nieuwe toepassingen van oude technieken en materialen. En wat is dan leuker dan er vervolgens zelf mee aan de slag te gaan. Want handwerken zet aan tot dromen, fantaseren en zelf proberen.

Denkt u dat dit niks voor u is? Veel te moeilijk? Kom dan juist ontdekken welke prachtige dingen je met vaak eenvoudige middelen kunt maken. De basis is vaak heel eenvoudig: gewoon vasten en stokjes of recht en averecht. Of misschien het ene stiksteekje na het andere. En langzamerhand groeien er de prachtigste werken onder uw handen. Wilt u graag iets nieuws proberen? Er zijn doorlopende demonstraties en er worden lezingen en speciale rondleidingen gehouden. Maar u kunt ook aanschuiven bij diverse workshops.

En natuurlijk is er livemuziek, om de feestvreugde te verhogen. Ook de innerlijke mens wordt niet vergeten. Rust even uit in het Museumcafé met een kop koffie of thee met iets lekkers. Of ga heerlijk lunchen in het grandcafé Korensant Verhildersum.

[hr]

Landgoed Verhildersum
Wierde 40
9965 TB Leens
telefoon: 0595 – 571 430

Datum: zaterdag 27 en zondag 28 mei 2017
Tijd: 10:30 – 17:00 uur
Kosten: er geldt een toeslag van € 1,50 op de normale entreeprijs

Bezoek voor meer informatie de website www.verhildersum.nl !

Het landgoed is van april tot en met oktober, van dinsdag tot en met zondag, van 10:30 tot 17:00 uur geopend.