Lauwersland Online - Trein in Winsum ontspoord na botsing met melkwagen

Trein in Winsum ontspoord na botsing met melkwagen + updates

Een trein is rond het middaguur op de onbewaakte spoorwegovergang op de Voslaan in Winsum op een vrachtwagen gebotst en gedeeltelijk ontspoord.

De vrachtwagen, een melkauto van FrieslandCampina, is door de aanrijding gekanteld en in een sloot terechtgekomen. De chauffeur van de vrachtwagen is lichtgewond geraakt en ter plekke behandeld aan zijn verwondingen. Twee in de trein aanwezige personeelsleden van Arriva, waaronder de machinist, zijn ongedeerd gebleven.

Volgens Arriva zaten er 50 mensen in de trein. In totaal raakten 3 mensen zwaar- en 15 lichtgewond. 11 slachtoffers zijn naar verschillende ziekenhuizen in de regio overgebracht. Lichtgewonden zijn in de brandweerkazerne van Winsum opgevangen door artsen, verplegend personeel en een team van acht medewerkers van het Rode Kruis. De meeste gewonde passagiers hebben kneuzingen en snijwonden door rondvliegend glas opgelopen. Ongedeerde passagiers zijn opgevangen in een naastgelegen boerderij.

Tientallen ambulances en de brandweer kwamen ter plaatse. De politie heeft mensen opgeroepen om de hulpverleners zo veel mogelijk de ruimte te bieden. Het treinverkeer tussen Sauwerd en Warffum ligt tot -vermoedelijk- morgenochtend stil. Er rijden bussen tussen Sauwerd en Warffum. Arriva heeft het informatienummer 0800 – 0200 746 geopend. Bezoek de website van Arriva voor meer informatie over de aangepaste dienstregeling. De wegbeheerder meldt dat de N361 waarschijnlijk het hele weekend afgesloten blijft vanwege bergingswerkzaamheden.

De chauffeur van de vrachtwagen is later in de middag aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij zal daar worden gehoord als verdachte. Specialisten van de politie, Arriva en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid doen onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Spoorwegovergangen in de gemeente Winsum

Er is veel kritiek op de onveiligheid van spoorwegovergang op de Voslaan. Bij twee verschillende ongelukken, op 2 april en 14 oktober 2014, zijn op deze spoorwegovergang twee personen om het leven gekomen.

In juni werd bekend dat de onbewaakte overwegen in Winsum de komende jaren worden verbeterd of opgeheven. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) heeft daar afspraken over gemaakt met de gemeente Winsum en de provincie Groningen. De overweg op de Voslaan wordt als eerste aangepakt.

Bij de Voslaan wordt een nieuwe weg aangelegd die parallel loopt aan het spoor en leidt naar een veiligere spoorwegovergang. Wanneer men gaat beginnen met de aanleg van de weg is niet bekend omdat de nieuwe weg het grondgebied van meerdere boeren doorkruist. Er moet eerst overeenstemming worden bereikt over aankoop of kavelruil van de betreffende gronden.

De overwegen in de gemeente Winsum moeten voor 2020 veilig zijn en gaat 6,5 miljoen euro kosten.