Lauwersland Online - Twee molenaars geslaagd voor examen

Twee molenaars geslaagd voor examen

Na de brand in Burum, waarbij molen Windlust in vlammen opging, waren er diverse mensen die graag de opleiding tot molenaar wilden volgen. Burumer molenaar Tjerk van der Veen werd hun leermeester. 

Na de opleiding van bijna 2 jaar, voornamelijk op molen Tochmaland in Kollum, zijn Tineke Popma en Symen de Boer afgelopen weekend geslaagd voor hun examen. Het examen werd afgenomen door de examencommissie van het Gild Fryske Mounders, bestaande uit de eigen leermeester, Tjerk van der Veen, en de twee onafhankelijke examinatoren Job Koehoorn en Yolt IJzerman.

Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland feliciteert Tjerk met zijn succesvolle eerste examen, en Tineke en Symen met hun molenaarsdiploma, en wenst hun veel plezierige draai-uren.

Het ambacht van molenaar

Het ambacht van molenaar bestaat al sinds de Middeleeuwen. Na de Tweede Wereldoorlog zorgden de technische en economische veranderingen ervoor dat vrijwel alle molens tot stilstand kwamen en daarmee leek het beroep van molenaar geheel te verdwijnen.

Tegenwoordig houden zo’n 40 beroepsmolenaars en een groot aantal vrijwillige molenaars de molens in Nederland draaiende. Met een officiële opleiding hopen de molenaars hun ambacht levend te houden. Aanwas van nieuwe vrijwillig molenaars is dan ook van groot belang.