Lauwersland Online - Verborgen Rijkdom Wereldlijke macht, Kerkelijke pracht

Verborgen Rijkdom: Wereldlijke macht, Kerkelijke pracht

Een bijzondere tentoonstellingen op Landgoed Verhildersum Leens…

Vanaf 26 maart is Landgoed Verhildersum Leens weer open voor het publiek. En deze keer is er een heel bijzondere tentoonstelling te zien: Verborgen Rijkdom: Wereldlijke macht, Kerkelijke pracht.

In deze expositie, in samenwerking met Stichting Hinszorgel Leens, wordt het verhaal verteld van de kostbare inventaris van de Groninger kerken, kloosters en borgen. Het verhaal wordt gecentreerd rond een muzikaal thema, waarbij veel aandacht wordt gegeven aan orgels en orgelmuziek. Nergens ter wereld zijn op zo’n beperkt geografisch gebied zoveel belangwekkende historische orgels te zien en te beluisteren als in de provincie Groningen. Zo ontvouwt zich de geschiedenis van de verborgen schatten in Groningen voor het eerst op deze manier.

Het beroemde Hinszorgel in de Petruskerk van Leens is in 1733 in opdracht van Anna Habina Lewe van Middelstum, douairière Tjarda van Starkenborgh, (borg)vrouwe van Verhildersum, gebouwd door Albertus Anthonie Hinsz. Vijftig jaar geleden is dit orgel na een ingrijpende restauratie weer in gebruik genomen en sindsdien organiseert Stichting Hinszorgel Leens in de zomerperiode hier elke week orgelconcerten.

Aansluitend bij deze expositie is in het koetshuis Gronings Erfgoud te zien. In deze expositie staan erfstukken zoals (streek)sieraden centraal. Groningen staat immers bekend om de rijke streekdracht met bijbehorende prachtige sieraden. Maar ook speciaal zijn de interieurstukken, die na honderd jaar terug zijn op Verhildersum.

In de Museumboerderij wordt uitgebreid aandacht besteed aan “het boerenleven in de 19e eeuw”. Een eeuw van ontwikkeling en vernieuwing in de landbouw. Denk bijvoorbeeld aan de eerste drainage, de ontwikkeling van de rijenteelt en de komst van de Arendploeg uit Amerika. Ontwikkelingen die een grote bloei tot gevolg hadden en welvaart brachten. Maar niet voor iedereen.

In de borg en het arbeidershuisje is te zien en te beleven hoe de bewoners hier in de 19e eeuw woonden en leefden. De rijkdom, pracht en praal van de borg naast de eenvoud van het arbeidershuisje.

Maar ook buiten is er veel te zien en te beleven. De prachtige borgtuin met onder andere beelden van Eddy Roos, de boomgaard met historische fruitrassen en de landerijen met historische landbouwgewassen en Blaarkop- en Lakenvelderkoeien. Een ontdekkingstocht met een tablet, een struunkaart of speurtocht is voor kinderen een hele ervaring. En met een audiotour komt u nog meer te weten over het Landgoed.

Naast deze exposities worden er verschillende evenementen georganiseerd op het Landgoed, zoals de Textieldagen ‘Wonen en leven met textiel’ op 27 en 28 mei, de Historische Dagen op 12 en 13 augustus en allerlei kleinere activiteiten.


Landgoed Verhildersum
Wierde 40
9965 TB Leens
telefoon: 0595 – 571 430

Bezoek voor meer informatie de website www.verhildersum.nl !

Het landgoed is van 26 maart tot en met 29 oktober van dinsdag tot en met zondag van 10:30 tot 17:00 uur geopend.