Lauwersland Online - Verhildersum brengt wereldwijd kleur met de Tulipa Verhildersum

Verhildersum brengt wereldwijd kleur met de Tulipa Verhildersum

Op vrijdag 14 oktober om 14:00 uur wordt in de Museumboerderij op Landgoed Verhildersum in Leens de Tulipa Verhildersum gepresenteerd en ten doop gehouden.

Tulipa Verhildersum

Een unieke, bijna zwarte tulp, die na een jarenlang procédé is ontwikkeld en gekweekt door Christian Kolk uit Kloosterburen. Een unieke tulpensoort, waarvan er maar één is op de hele wereld. Veredeld door een Gronings bedrijf, op de Groninger klei, voor een Groninger Borg.

Nieuwe tulp

Nieuwe soorten tulpen ontstaan door verschillende tulpen met elkaar te kruisen oftewel te veredelen. Dat houdt in dat je stuifmeel van de ene soort op de stamper van de andere smeert. Daarna wordt de stamper met folie afgedekt om te voorkomen dat stuifmeel van nog andere bloemen op de stamper komt. Zodoende weet de veredelaar zeker dat de tulpen die uit dit zaad ontstaan van de ouders komen die gekruist zijn. De zaadjes worden gezaaid en de bolletjes die daaruit groeien zijn zo groot als een speldenknop. Het duurt dan ook zeker 5 jaar voordat de eerste bloemen zichtbaar zijn.

En dan komt het moeilijke werk, het selecteren van de tulpen. Want deze nakomelingen zien er allemaal anders uit. Welke is de mooiste en beste? Welke heeft de beste eigenschappen en is geschikt voor de tuin of juist als snijbloem? Zijn ze goed in de broei of hebben ze een bijzondere vorm of kleur? Zijn ze goed te bewaren en zitten er geen ziekten in? U begrijpt dat dit nog niet zo eenvoudig is. Alleen met de allermooiste en sterkste bollen wordt verder gekweekt. En dan duurt het nog wel 20 jaar voor er voldoende bollen en bloemen zijn om ze naar een veiling te brengen. Voor mooie bloembollen moet je dus naast heel veel geduld ook nog veel geluk hebben.

De kweker

Een nieuwe tulp kweken vraagt dus veel geduld en doorzettingsvermogen: iets wat Christian Kolk heeft. Hij raakte 20 jaar geleden geboeid door tulpen en is nu de enige in Groningen die nieuwe soorten kweekt en laat registreren bij de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur.

Als jonge jongen werkte hij al bij een tulpenkweker en hielp later onder andere bij de Marneflora. De tulpenkweker en de Marneflora zijn opgehouden, maar Christian gaat door. Eén van de mogelijkheden die hij biedt door middel van zijn nieuw ontwikkelde soorten tulpen is zo’n nieuw ontwikkelde tulp te verbinden aan een bedrijf, dus een eigen “bedrijfstulp”. Daardoor is het te gebruiken als bijvoorbeeld relatiegeschenk, een unieke manier om een (bedrijfs)naam te koppelen aan een tulp.

Verhildersum

En nu is het dan zover. De officiële doop en naamgeving van de Tulipa Verhildersum. Of eigenlijk was het vorig najaar al zover. Na intensief overleg en bezoeken over en weer werd besloten deze bijzondere tulp in de tuin van Verhildersum aan te planten. De tulp had alleen nog een nummer en geen echte naam. Als de tulp goed zou bevallen, zou deze aangemeld worden bij de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur onder de naam Tulipa Verhildersum. Eigenlijk groeide en bloeide de tulp dus incognito in de tuin van Verhildersum. De proefperiode verliep goed en toen volgde de officiële aanmelding bij de KAVB, waar een database wordt bijgehouden van onder andere alle geregistreerde cultivars. Hier wordt de inzending beoordeeld door de Commissie voor Nomenclatuur en de Bloemkeuringen. Gelukkig kregen we te horen dat de inzending voor registratie was beoordeeld op onderscheidbaarheid, uniformiteit en stabiliteit en akkoord was bevonden. In de loop van het jaar kwam gelukkig het verlossende antwoord, de Tulipa Verhildersum was officieel ingeschreven.

En nu kan deze tulp officieel gedoopt worden door kunstenares Maya Wildevuur, waarna de tulp voor iedereen te koop is. Verhildersum is dus niet alleen een “Ruwe diamant op het Hogeland”, maar brengt vanaf nu ook kleur. En niet alleen in de tuin van Verhildersum, maar overal op het Hogeland, in Groningen of waar dan ook. Deze tulp is dan ook symbool voor de nieuwe ontwikkelingen die Verhildersum voorstaat.

Wedstrijd

Aan de introductie van de Verhildersum-tulp is een wedstrijd verbonden. Koop één of meerder zakjes Tulipa Verhildersum, plant ze in uw tuin of bloembak. Maak een foto als ze bloeien om te laten zien hoe en waarmee u ze gecombineerd hebt. Stuur of mail de foto naar Verhildersum. De mooiste inzending krijgt een jaar lang gratis toegang tot Landgoed Verhildersum.


Landgoed Verhildersum
Wierde 40
9965 TB Leens
telefoon: 0595 – 571 430

Bezoek voor meer informatie de website www.verhildersum.nl !

Het landgoed is van april tot en met oktober, van dinsdag tot en met zondag, van 10:30 tot 17:00 uur geopend.