Lauwersland Online - Waddenbank voor Pieterburen

Waddenbank voor Pieterburen

Wethouder Herwil van Gelder van de gemeente De Marne onthult op vrijdag 7 april om 12:30 uur in Pieterburen de Waddenbank van het project Kiek over Diek bij het bezoekerscentrum Waddenkust van Het Groninger Landschap.

De zin “Ain Pronkjewail in golden raand…” uit het Gronings volkslied is van toepassing op de Waddenbanken die op verschillende plaatsen langs de Groningse kust worden geplaatst, zoals bijvoorbeeld in Zoutkamp en Pieterburen. De banken zijn voor een deel ingelegd met een patroon van deels spiegelende tegeltjes. Samen met de afgebeelde vogels verwijzen ze naar het Waddengebied met haar getijden en steeds wisselende licht en luchtspiegelingen. De achterkant van de banken vertelt iets over het specifieke gebied waar de bank komt te staan.

Op de bank voor Pieterburen zijn de gebeurtenissen van de Kerstvloed van 1717 op fantasievolle wijze verbeeld. Leerlingen van de bovenbouw van OBS De Getijden hebben, na een gastles over dit onderwerp van archeoloog Anne van den Heuvel, prachtige tekeningen gemaakt die verwerkt zijn op de bank.

De bank is gemaakt door vrijwilligers uit de regio. Zij konden hiervoor de werkplaats van Ability in Wehe – den Hoorn gebruiken. Het bezoekerscentrum Waddenkust in Pieterburen is gekozen als locatie om de bank te plaatsen. Dit bezoekerscentrum van Het Groninger Landschap is een startpunt voor activiteiten langs de Groninger Waddenkust en is daarom een mooie locatie voor de Waddenbank.

Foto: © Het Groninger Landschap