Lauwersland Online - Zaterdag 6 mei: Dag van de Garnaal

Zaterdag 6 mei: Dag van de Garnaal

Op Lauwersoog wordt op zaterdag 6 mei van 10:00 tot 17:00 uur de Dag van de Garnaal gehouden. Tijdens de Dag van de Garnaal, op het haventerrein en in de visafslag, zijn er volop activiteiten voor jong en oud. Dit jaar pakt Stichting Promotie Lauwersoog opnieuw groots uit waarbij de promotie van de garnaal en de visserij centraal staan.

De hele dag is er van alles te zien, te horen, te proeven, te ervaren en te leren op het gebied van traditionele en moderne (garnalen)visserij, aquacultuur en vrijwel de gehele maritieme sector. In 2015 trok de Dag van de Garnaal meer dan dertigduizend bezoekers naar Lauwersoog, een topattractie in Noord-Nederland. De stichting is bijzonder trots dat een zeer gevarieerd programma is samengesteld. Zaterdag 6 mei moet een dagje uit voor het hele gezin worden met voor elk wat wils!

Dit jaar is er enorm veel variatie op de haven van Lauwersoog. Zo is er een ongekend grote braderie met meer dan 150 kramen. Ook is er een grote oldtimershow van nostalgische vrachtwagens en veel live muziek. In de visafslag is weer het traditionele Santykorenfestival met medewerking van De Magellan Singers uit Delfzijl, Het Zeemanskoor Lauwersoog, De Smokkelaars fan de Skans en De Waddenwichter uit Pieterburen.

Daarnaast zijn er vele schepen opengesteld voor bezichtiging en kan er GRATIS een rondvaart worden gemaakt op de Waddenzee aan boord van vele garnalenkotters, de ZK4 en de sportvisboot M.S. Tender. Donateurs van de KNRM kunnen inschepen op de snelste reddingboten van Lauwersoog. De Dag van de Garnaal valt samen met de landelijke Reddingbootdag. In dit kader zal de KNRM ook een aantal demonstraties geven met een “drenkeling” in de haven.

Om de gezellige drukte op de markt even te ontwijken, kunt u voor de inwendige mens plaatsnemen op de aanwezige terrassen. De organisatie gaat ervan uit dat het mooi en zonnig weer wordt, maar ook met mindere weersomstandigheden is een bezoek zeker de moeite waard. In de overdekte ruimte van de Visafslag staan een zeer groot aantal standhouders. Fijnproevers kunnen aldaar terecht voor diverse garnalen- en visproeverijen van alle soorten vis uit de Wadden- en Noordzee. Wie liever een gerookte harder, paling, vlam zalm of forel wil, wordt eveneens op zijn wenken bediend. Ook een demonstratie garnalenpellen ontbreekt niet. Naast vele nautische activiteiten en visspecialiteiten zijn er demonstraties van oude ambachten en gezellige klanken van een draaiorgel, terwijl voor de jeugd eveneens het nodige is te beleven.

Ook aan de kinderen is gedacht! Zo zijn er op het haventerrein meerdere springkussens. Ook is er voor de kinderen (ook voor ouderen) heel wat te bekijken zoals de modelboten of bij de demonstraties van de KNRM en brandweer Anjum. Ook een kijkje in Het Informatie Paviljoen (HIP) is zeker de moeite waard! Daarnaast zijn er een echte zeemeermin en een levend standbeeld op het haventerrein te vinden.

Komt u met de auto? Volg dan de aanwijzingen van de verkeersbegeleiders op. Parkeer uw auto uitsluitend in de aangegeven parkeervakken. Langs de wegen geldt een algemeen parkeerverbod. Dit geld ook voor de bezoekers van de Reddingbootdag van de KNRM. Gratis pendelbusjes rijden de hele dag van en naar de parkeerplaatsen.

Lauwersland Online - Zaterdag 6 mei: Dag van de Garnaal

De Dag van de Garnaal wordt georganiseerd door Stichting Promotie Lauwersoog. Een dergelijk evenement is alleen mogelijk dankzij de steun van talloze sponsoren en vrijwilligers. De stichting wil dan ook alvast iedereen die een bijdrage levert om deze dag tot een succes maken hartelijk bedanken.

Bezoek voor meer informatie de website www.dagvandegarnaal.nl !

Foto’s: © Jan Beets